Voda je tečnost koja život znači. Oko 70 posto zemlje je prekriveno vodom. Voda je potrebna za svaki metabolički proces u ljudskom tijelu. Kada trenirate tokom života i pretvarate vaše tijelo u idealnu verziju „vas“ ne zaboravite na „podmazivanje“ vodom. Evo 5 stvari koje trebate imati na umu dok pijete vodu.

1. Da li uzimate dovoljno?

Nemojte ubrajati kafu i sodu (koka-kolu) u svoj cjelodnevni unos vode. U stvari oni djeluju kao diuretici i oni lišavaju od tijela ovaj mnogo potreban nutrijent. Kada se to desi onda se tijelo bori da zadrži nivo vode što uzrokuje nadutost (pogledaj stavku 4). Konvencionalna mudrost kaže da treba piti 6-8 čaša vode dnevno. Ako trenirate da budete veliki onda trebate mnogo više.  

2. Voda nas čisti od toksina

Voda ispira otrove i druge metaboličke stvari iz tijela. Voda je takodje mnogo važna kada koristimo takozvane „visoko proteinske“ dijete, jer pomaže pri uklanjanju viška dušika, uree (otrovna tvar), te ketone (produkti pri sintezi proteina). Ako trenirate sa tegovima zbog definicije onda će vam trebati još više vode da pomognete bubrezima da rade svoj posao.

3. Voda pomaže metabolizam masti

Bez dovoljno vode vaši bubrezi neće funkcionisati normalno. Kada se to desi onda jetra uzima neke funkcije koje su bubrezi radili. Glavna funkcija jetre je da metabolizira uskladištenu mast kao energiju. Ako jetra preuzme oba posla, onda će procesirati manje masti. Istraživanja su pokazala da konzumiranje 2 litre vode na dan povećava potrošnju kalorija na dnevnoj bazi. Voda takodje ublažava osjećaj gladi.

4. Voda smanjuje zadržavanje tečnosti

Suprotno standardnom mišljenju, voda za piće vam može pomoći da se riješite suvišne vode u tijelu. Kada pijemo vodu tijelo je skladišti u ekstra-ćelijski prostor. Ovo skladištenje dovodi do nadutosti. Ako je zadržavanje vode hronični problem razlog tome može biti korištenje mnogo soli tokom dijete. Čitajte šta piše na etiketi i probajte unijeti manje od 2400 mg natrijuma dnevno. Što je veći unos natrijuma tijelo će zadržavati dragocjene resurse (vodu).


5. Voda za normalno funkcionisanje

Ako konzumirate premalo vode, tijelo će je uzimati iz različitih organa, uključujuči i debelo crijevo. Kada se to desi onda nastaje zatvor i problemi u probavi.

Imajte vodu na umu dok god radite, igrate i uživate. Pravite male korake svaki dan da bi došli do najbolje verzije „vas“.

Autor: Andre Farnell
Preveo za Amino.ba : Milan Kljajić