5. lis 2012.

PROTEIN – KAKO I KADA DA GA NAJBOLJE KORISTITE

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo putem naše tehničke podrške je „Kako najbolje da koristim protein i u kojoj količini?“

Neko opšte pravilo za izgradnju mišićne mase je to da treba oko 2 grama proteina na kilogram tjelesne mase, tako da osoba teška 80 kilograma treba oko 160 grama proteina tokom cijelog dana.
 

4 najvažnija doba dana kada trebate uzeti protein su:


1 – Protein ujutru nakon što ustanete. Vaše tijelo je gladovalo cijelu noć, dakle vi stvarno trebate isti sat da konzumirate protein. A ako vaš prvi obrok ne sadrži barem 30 grama proteina onda preporučujemo da konzumirate proteinski šejk (20-30 grama proteina).

Whey protein je najbrži izvor proteina koji tijelo može iskoristiti tako da ćete ujutru dobiti najbržu moguću isporuku potrebih proteina.


2 – Takodje je jednako važno da konzumirate protein prije vježbanja. Ukoliko ne možete uzeti 20 grama proteina iz hrane onda takodje opet preporučujemo (jednu porciju koja sadryi bar 20 gr. proteina) protein sa nekim izvorom ugljenih hidrata (dekstroza ili maltodekstrin),na taj način ćete uz proteine dobiti i veću energiju za trening i za brži rast mišića.

3 – Nakon veoma napornog treninga važno je unijeti proteine da bi se vaše tijelo brže oporavilo. Preporučujem 20-40 grama proteina odmah nakon treninga, zajedno sa brzim ugljenim hidratima. Ugljeni hidrati će osigurati da se konzumirani proteini bolje ugrade i osiguraju bolju regeneraciju mišića i metabolišu, a ne da se iskoriste za energiju.

Vrijeme nakon treninga se zove i „otvoreni anabolički prozor“ jer tada vaše tijelo apsorbuje hranjive stvari vrlo lako i brzo. I zato opet preporučujem whey protein ako nemate normalnu hranu, a takodje je i bolje konzumirati whey protein jer kao što smo već rekli brže se apsorbuje nego drugi izvori proteina.


4 – Prije odlaska na spavanje je takodje dobro vrijeme da organizmu date proteine jer narednih osam sati organizam će trebati proteine, a ne želite da ih uzima iz rezervi, tj. mišića. Ali sada u ovu svrhu NE preporučujemo vam whey proteina. Prije odlaska na spavanje bolje je koristiti kazein protein, to je izvor proteina koji se najsporije apsorbuje u tijelo. To znači da ćete dobijati proteine mnogo sporije nego što ih dobijate od proteina surutke, što je zaista dobro dok spavate.

Izmedju ova 4 glavna vremena u toku dana u kojima preporučujem konzumiranje proteina, konzumirajte proteina koliko ste u mogućnosti. Postoji naravno mogućnost i da se zamastite. Vi ne trebate stalno proteinske suplemente tokom dana ako unosite dovoljno proteina iz hrane. Ne zaboravite da su to samo dodaci ishrani, oni ne mjenjaju hranu!

Nadam se da će vam ovaj tekst dati odredjeni prikaz tj.pregled kada i koliko proteina trebate konzumirati.

Izvor: www.muskelzone.de

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar