11. lis 2012.

KOLIKO SNA TREBA BODIBILDERU

Uvod

Mnogi sportisti podcjenjuju važnost adekvatnog odmora i iznad svega sna koji je jako bitan kada je riječ o izgradnji mišića. Kada je riječ o najnovijim istraživanjima „normalne“ osobe trebaju izmedju 6 i 8 sati sna. Ali da li su i sportisti medju testiranim kandidatima? Pretpostavljam da ima možda jedva par njih. Visok procenat mišićne mase i neophodan oporavak za izgradnju mišića po mom mišljenju razlikuje mnogo bildere od onih „običnih“ ljudi. Želeo bih o ovome da vas dodatno informišem u ovom članku.
 

Koliko sna je potrebno za izgradnju mišićne mase?

Na ovo pitanje se može dati sasvim jednostavan odgovor. Tokom napornog treninga se pocjepaju mišićna vlakna. I to nam je glavni cilj jer mišići jedino tako rastu. Nakon toga mišići moraju biti optimalno snabdjeveni hranjivim materijama kako bi se  razumno „izliječili“ i tako stvorili povećanje mišićne mase. Poznato je da je noću tokom sna najveći oporavak. Noć poslije treninga je veoma važna za oporavak. Dakle, dovoljno dug ciklus spavanja je važan. Pored toga produžena faza dubokog sna povećava količinu hormona rasta i štiti od kortizola. Kortizol je veoma loš za sportiste snage koji žele da ostvare svoj cilj izgradnje mišića. Kortizol je neprijatelj tj. antagonist testosterona.


Koliko sna treba bodibilder?

Ne postoji neko pravilo koje govori koliko sna je potrebno, ali postoji nešto što se zove „unutrašnji sat“ i on može dobro da pomogne. Taj unutrašnji sat je za svakog čovjeka drugačije postavljen. Jedni trebaju više sna, a drugi manje. Na osnovu sopstvenih osjećaja i indikatora kao što je na primjer loše raspoloženje možete saznati koliko vašem vlastitom tijelu treba sna. Kod sportista sa velikom mišićnom masom može se reći da im je potrebno oko 8-10 sati sna.


Zaključak

Mnogo sna je potrebno i neophodno je uspješnu izgradnju mišića. Trebali biste pokušati da vam faza odmora tj. san traje izmedju 8 i 10 sati.


Izvor: http://www.bodybuilding-experience.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar