12. lis 2012.

BULKING – ZA I PROTIV

Pitanje: Ja sam 77 kilograma težak bodibilder koji trenira sa povremenim stankama nekoliko godina unazad. Želim da razbijem tu cifru od 90 kilograma i da budem zdrav dok to radim. Možete li mi dati ikakav savjet kako to da uradim? Razmišljao sam o bulkingu. Mnogi moji prijatelji su to radili i postali su mnogo veći. Ali ja sam i dalje ipak malo nervozan zbog dobijanja malo više masti. Hvala unaprijed na odgovoru!

 
Odgovor: Bulking može biti bilderov najbolji prijatelj, ili najgori neprijatelj, zavisno koliko daleko idete sa tim, kako vaše tijelo odgovara na to kao i rezultati koje vidite. Neki ljudi će jesti tokom mjesec dana sve što postoji pod suncem i nabaciti dobru količinu mišića. Drugi će se umastiti i postati vodeni i brzo dobiti strah od treninga. Često ne znate kako ćete završiti sve dok ne krenete jesti i trenirati na višem nivou.

Možda ste bili u kalorijskom deficitu duže nego što se možete sjetiti. Možda zaista imate jako brz metabolizam i niste mogli napraviti mišiće bez obzira na strahovit trening i jaku etiku, i to samo zato jer niste jeli dovoljno. U najmanju ruku, imaćete mjesec dana da se punite hranomm, nakon čega možete opet smanjiti hranu. A sa mišićima koje dobijete možete odlučiti i da nastavite ako želite.

Bulking može biti dobar jer vam omogućava da se fokusirate na svoje bodibilding ciljeve, da postanete veći i jači. Odjednom ćete postati svjesni hrane na tanjiru i vremena kada je jedete.

Bulking će podići vaš trening na veći nivo veoma brzo. Imaćete više energije zahvaljujući većem unosu ugljenih hidrata, i oporavljaćete se brže zbog velike količine koja će vašem krvotoku davati veliku količinu aminokiselina. Masti koje jedete će biti dobra podloga na vašim zglobovima i zahvaljujući tome moći ćete dizati veće težine.

Ako ste oduvijek prirodno bili visoki, mršavi, koščati onda bulking za vas može biti odlična stvar. Popunićete svoj okvir sa mješavinom masti, vode i da, sa mišićima, što opet pomaže da izgradite balans, samopouzdanje, i da radite stvari bolje u teretani i van nje.

Ako imate problema sa skidanjem viška masti sa sebe onda bulking možda i nije baš najbolja ideja. Možda će sporiji i postepeni plan dobijanje kilograma biti sigurnija opklada i sačuvati vas od dodavanja 7 kilograma tjelesne masti koje ćete vrlo teško skinuti sa sebe.

Suština je u tome da neki nivo bulkinga će raditi za sve vježbače koji žele da nabace mišićnu masu i snagu na svoj okvir. Jedino pitanje koje se postavlja je koliko masti ste spremni da nabacite na svoj tjelesni okvir u potrazi za novom mišićnom masom. Počnite polako, koristite zdrav razum, i smanjite kalorije ako niste zadovoljni kako izgledate ili se osjećate. Sretno!

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar