1. lis 2012.

IDENTIFIKACIJA TJELESNOG TIPA – ZA BOLJI RAZVOJ MIŠIĆNE MASE

Svi mi smo gradjeni drugačije. Niko to ne poriče. Svako ko je vidio slike 196 cm visokog Lou Ferinja kako pozira na bini zajedno sa 150 cm visokim Flavio Bakijaninijem zna da bez obzira na to koliko napono trenirate i koliko daleko iskorištavate svoj genetski potencijal tamo negdje možda uvijek postoji osoba koja je pola metra veća od vas i teža za 50 kg. Biti u stanju da identifikujete svoj tjelesni tip i znajući koja vrsta treninga i ishrane najbolje radi sa tim tipom tijela će vam pomoći da maksimalno dobijete mišićnu masu i planirate svoju takmičarsku strategiju sa najvećim mogućim šansama za uspjeh.
 

Ektomorf: Frank Zejn

Ovaj tjelesni tip je prilično mršav, sa malim i uskim okvirom. Njihova mišićna masa je čista, a oni sigurno ne dobijaju na težini ili mišićnoj masi baš tako lako. Njihov metabolizam je jako brz, ali njihova ramena su uska, a prsa su ravna. Ektomorfi imaju koristi najviše od kratkog treninga koristeći vrlo velike težine i kompleksne vježbe. Dijeta treba biti veoma visoka što se tiče kalorija, proteini, ugljeni hidrati i masti su jednako dobrosošli u ovoj bitci u kojoj treba da se pobijede „miršavi geni“. Vi ćete dobijati na težini sporo i uvijek ćete predstavljati atletsku figuru koju možete postići veoma lako.


Mezomorf: Roni Kolman

Ako ste ovaj tjelesni tip onda imate pravougaoni, atletski tip tijela. Vrlo lako dobijate mišiće, ali lako možete i dodati masti ako ne pazite. Vaša ramena su široka i prsa su velika. Vi ste prirodno jaki. Vrlo dobro reagujete na trening sa tegovima, ali će vam biti potreban kardio trening ako želite da ostanete u dobroj formi. Dijeta treba da vam je bogata proteinima i ugljenim hidratima, ali i sa manje masnoće za razliku od vašeg ektomorfnog kolege. Vama treba takodje duže vremena da dodjete u takmičarsku formu.


Mezomorf: Džej Katler

Postati veliki nije problem za vas, ali ostati du\e vrijeme bez navlačenja tjelesnih masti vam je pravi problem. Vi ste mekani i obli, veoma jaki i uvijek u mogućnosti da dobijete mnogo mišića (i masti) kada jako trenirate i jako se hranite. Kardio je neophodan za ovaj tjelesni tip, kao i dijeta bogata proteinima i vlaknima, sa malo hidrata i minimalno masti. Kako starite, dobijanje masnih naslaga će predstavljati pravi problem za osobe koje ne praktikuju veliku dispiplinu u ishrani i treningu. Vama treba izmedju 16-20 sedmica dijete prije nego stanete na binu, ali zato možete izbaciti svakoga sa pozornice zahvaljujući kvalitetnim mišićima.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar