24. ruj 2012.

POSTAVLJANJE CILJEVA U BODIBILDINGU


 
Mnogi ljudi ulaze u teretanu i treniraju da bi se osjećali i izgledali bolje, i oni to postižu. Ali njihovi postavljeni ciljevi su veoma nejasni, ili ih uopšte nema. Oni ostaju isti iz godine u godinu, kao rezultat toga. Oni uvjek izgedaju pristojno, ali oni nikada neće imati nevjerovatan izgled na sebi, to je ona vrsta izgleda za koju treba uraditi PROMJENE u ishrani i rutini tokom vremena, tako da bi i vi mogli napraviti promjene u težinama koje dižete. Tek onda dolazi i do promjena u smislu povećanja mišićne mase. Idemo razmotriti neke od ciljeva koje bi trebalo da razmotrite kada se počnete baviti bodibildingom.

Zdravlje

Kao prvo, zdravlje jeste i uvijek će biti vaš primarni cilj. Bez njega, vi ste niko i ništa. Nikada nemojte ići na ekstremne dijete koje vam mogu začepiti arterije ili trening koji može upropastiti vaše zglobove. Koristite steroide samo pod budnim okom doktora, i radite preglede krvi tokom godine. Postajati velik i jak je lijep način da uživate u kvalitetnom životu, ali morate da imate osnovno zdravlje na mjestu da bi uživali u bilo kakvoj vrsti života.


Snaga

Postati snažan, to svako želi. To možete uraditi tako što ćete dići svoj kauč ili uhvatiti za zadnji dio i dići svoj hjundai nekoliko puta sedmično, ili možete da odete u teretanu koristeći uravnotežen trening koji se fokusira na rad teških složenih pokreta koristeći šemu od 6-10 ponavljanja. Ostanite dosljedni i radite cijelo tijelo. Izbjegavajte raditi maksimalna ponavljanja, tj. 1 rep sistem kod većine vježbi.


Izgled

Postati velik! To je cilj većine mršavih vježbača kada prvi put udju u teretanu. Oni možda ne znaju mnogo o «suzama» na kvadricepsima ili o razvijanju sve tri glave ramena – ali oni znaju da žele da postanu mnogo veći, mnogo brži. Kako učite o simetriji, vaši ciljevi postaju sve jasniji i kao rezultat toga trening postaje sve uravnoteženiji. Tada možete početi da se fokusirate na slabe oblasti i sa isticanjem svoje snage. Ključno za postizanje bodibilding izgleda je konstantna uravnoteženost.


Kardio

Mnogo manje se mjere kardiovaskularni ciljevi koje posjeduje sportista. Sve dok ne mjerite svoje vrijeme tokom trčanja par kilometara na primjer, vi vjerovatno nećete imati veliko interesovanje za svoj aerobni kapacitet. Vi radite kardio onolio koliko je potrebno da bi ostali zdravi i bez masti na tijelu, ali u smislu performansi vas nije briga, zar ne? Zapravo, mjerenje i praćenje vaših performansi u smislu trčanja ili brzog hodanja vam može pomoći da formulišete ciljeve koji će će vas napraviti boljim u teretani, spavaćoj sobi i generalno zdravijim.  Drugim riječima, trebalo bi da pravite primjetan progres u kardio treningu isto kao što to radite i u treningu sa tegovima.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar