2. ruj 2012.

NUTRITIVNI SAVJETI ZA POČETNIKE


Većina ljudi misle da trud u teretani stvara mišiće i spaljuje salo. Sigurno je da ćete u nekoliko prvih mjeseci dobiti nešto mišića i skinuti nešto masnih naslaga sa sebe tako da trenirate jako i dok jedete šta želite. Ali kako vrijeme prolazi vježbaču postaje očigledno kako trening više ne donosi rezultate ostavljaju prostor da se naprave osrednji rezultati ili da se vježbač okrene hrani kako bi narastao.
 

Budite dosljedni proteinu

Vaše tijelo koristi proteine koje jedete za popravku mišićnih vlakana koja bivaju pocjepana tokom treninga. Kada liježete spavati vaše tijelo počinje sa rastom. Ako ste jeli kvalitetne izvore proteina kao što su govedina, piletina, mlijeko, jaja i koncentrat surutke onda ćete biti u odličnoj formi sa novim mišićima. Ako niste konzumirali dovoljno proteina ponda vaši mišići neće dovoljno rasti, a vaše tijelo će biti mekano. Morate da jedete mnogo proteina ako želite da rastete.


Čisti ugljeni hidrati

Ugljeni hidati su energija koje vaše tijelo koristi kao gorivo. Ako unosite premalo ugljenih hidrata nećete imati dovoljno energije da radite sa tegovima. A opet, ako konzumirate previše ugljenih hidrata nabacićete suvišne masti. Dakle treba napraviti ravnotežu. Generalno pavilo je da ako trenirate za dobijanje mišićne mase onda možete povećati ugljene hidrate s vremena na vrijeme dok god su iz čistih izvoira kao što su pasulj, tjestenine, riža i povrće. Bijeli hljeb, palačinke, slane grickalice i slično su jako loš izbor ugljenih hidrata.


Ne zanemarujte masti – ali iz pravih izvora

Konzumirajte riblje ulje svakodnevno. Uživajte i u mastima iz mesa i jaja, ali zapamtite da sve što se prodaje u fast fudovima i slična mjesta spada pod neprihvatljive izvore. Takodje ne zaboravite da je zdravlje važnije od izgleda i zato ciljajte na zdravlje kada birate masti u vašoj ishrani.


Vlakna

Konzumiranje puno voća, povrća i uopšte zeleniša će pomoći vašim crijevima da rade kako treba, pokretajuči hranu kroz vaš digestivni trakt i čuvaće vaš apetit jakim. Ne možete napraviti nove mišiće ako ne jedete i nedostatak vlakana će postati očigledan ako nemate apetit da jedete svaka 2-3 sata.


Voda

Vaši mišići su napravljeni od vode. Nemoguće je napraviti nove mišiće ako ste u dehidriranom stanju. Pijte oko 3.5 litre vode svaki dan, ako možete. Preskočite pića i hranu bogatu natrijumom, takodje izbjegavajte hranu i šića koja su bogata kofeinom, ako želite najbolje rezultate.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar