11. ruj 2012.

NUTRITIVNI SAVJETI ZA NAPREDNU IZGRADNJU MIŠIĆNE MASE

Mišićna masa vašeg tijela je stalno aktivna. Dvadeset četiri časa na dan, 365 dana godišnje, vaše tijelo troši kalorije, mašina koja radi i non stop treba gorivo da bi funkcionisala i rasla. Kao bodibilder sigurno želite da imate svu moguću taktičku prednost na raspolaganju kada je u pitanju rat protiv katabolizma, neprijatelja mišićne izgradnje.

 
Ishrana mora biti dosljedna. Treba da jedete svaka 3 do 3.5 sata, tokom cjelog dana. Svaki obrok treba da ispuni 3 cilja. Prvo, želite da zadržite nivo azota u krvi pozitivnim, što se postiže tako što ćete konzumirati proteine. Dalje, treba da jedete adekvatne ugljene hidrate da bi imali dovoljno energije. Na kraju, trebate masti i mikronutrijente, vitamine i minerale da bi vaš organizam funkcionisao kako treba i na zdrav način.


Suplementi koji pružaju najbolje rezultate u smislu da tijelo funkcioniše najbolje što može su CLA, piruvat, BCAA i glukozamin. Koristite vitamine C i E da poboljšate funkciju imunog sistema i da redukujete antioksidante u  krvi. Dnevna doza multivitamina bi trebala biti obavezna.


Držite upotrebu sagorjevača masti na minimumu. Iako je dobar odjećaj imati 8-pack na stomaku, vrlo je teško dodati novih 2,3 ili 5 kila novih mišića svake godine ako niste u kalorijskom suficitu. Treba da se udebljate skoro 5 kilograma da bi dobili nekih par centimetara na ruci. Ako radite ECA ciklus svakih 5 ili 6 sedmica jer ne želite da se umastite vi stavljate definiciju ispred nabacivanja movih mišića. Šta vam je važnije od toga?


Pretreniranost je uobičajena kod mnogih sportista, ali višak kalorija može preći dug put spriječavajući grube zahtjeve koje stavljate na vaše tijelo i koji negativno utiču na vaš centralni nervni sistem. Iako možda imate želju da izgledate „odrano“ tokom van sezone, uvijek je poželjno konzumirati nešto više kalorija tokom dana, nego da padnete ispod svojih dnevnih potreba i završite sa manje kalorija nego vam treba. Želite da vam mišići rastu, zar ne?


Nadjite način da stimulišete apetit, na bilo koji način. Skoro je nemoguće konzumirati previše nemasnog mesa i kvalitetnih ugljenih hidrata kada gradite kvalitetnu mišićnu masu. Lagani kardio, umjerena aktivnost i apsolutna brutalnost u teretani je apsolutno neophodna.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar