10. ruj 2012.

KARDIO ZAGRIJAVANJE & NAJBOLJE VRIJEME ZA NJEGA


 
Svako zna važnost kardiovaskularnih vježbi. One su izvrsne za vaše srce. Protok krvi i cirkulacija u svakom dijelu vašeg tijela je poboljšana. Ako želite da živite duže trebalo bi da radite kardio 4-5 puta sedmično. Ne morate se razvaljivati na eliptičnoj mašini svaki dan. Šetnja kroz blokove je više nego dovoljno da vam pomogne da poboljšate svoje zdravlje. Ali kada je u pitanju izgradnja i «rezbarenje» mišića kardio je totalno drugačija priča.

Kardio pomaže da poboljšate svoje performanse u teretani.. Vaša pumpa je bolja kada radite sa tegovima. Bolji protok krvi dovodi do bolje «pumpe». Ako želite veće mišiće onda morate uključiti kardio. Jače i zdravije tijelo je uvijek cilj, a dosljedan kardio trening je ključ za to.


Kardio takodje i pomaže u oporavku od treninga, pošto krv «spakovana» sa aminokiselinama može brže doći do vlakana. Vaše tijelo gradi «džepove» sa toksinima dok trenirate. Kardio će mnoge od tih toksina razbiti, ispirajući ih iz organizma. Slično kao što se u sauni toksini izbacuju parom i hladnom vodom poslije, tako isto i 20 minuta kardio treninga će protjerati krv kroz mišiće i ostaviti ih «čiste». Shvatite to, da bi e razvili, morate raditi kardio.


Vrijeme koje ćete potrošiti na rad kardio treninga je promjenljivo u odnosu na to kada ga radite. Kardio trening prije treninga sa tegovima će učiniti da sigurno ostanete bez energije prije nego krenete na tegove, dok recimo radjenje 45 minuta POSLIJE treninga sa tegovima na eliptičnoj mašini znači da će vaši mišićni dobici patiti. Svaka krdio sesija utiče na vaše tijelo, ali vrijeme kada se on radi utiče više.


Kardio uradjen danima kada ne radite sa tegovima često se smatra najučinkovitijim. Generalno je prihvaćeno u bodibilding krugovima da snaga trpi kada se radi kardio odmah poslije treninga sa tegovima. Većina ozbiljnih i profesionalnih vježbača narpave razmak od bar nekoliko sati izmedju treninga sa tegovima i kardio treninga. Medjutim, možda vaš raspored to ne dopušta.


Uvijek popijte najmanje 2 čaše vode po ustajanju što je brže moguće i krenite na jutarnji kardio trening. Ovo će aktivirati unutrašnje organe i vaš organizam će dobiti znak da se razbudi i da funkcioniše bolje i brže. Trenirajte jako, odmarajte još jače i požnjećete prednosti mudre kombinacije kardiovaskularnog treninga i treninga sa tegovima.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar