13. ruj 2012.

IZBOR UGLJENIH HIDRATA – KOJE JESTI, A KOJE IZBJEGAVATI

Ugljeni hidrati su gorivo za sve što radimo. Bilo da ustajete iz kreveta ujutru, ili dahćete na traci poslije teškog treninga, naše tijelo koristi šećere izvedene iz hrane koju konzumiramo kao gorivo za naše aktivnosti. Svaki gram ugljenih hidrata sadrži 4 kalorije i one su visoko efikasne kada se konzumiraju kako treba. Postoje naravno i dobri i loši ugljeni hidrati koje tijelo koristi. Što više konzumirate kvalitetnije hidrate veća će i produktivnost i efikasnost vašeg tijela biti. Konzumiranje vise hidrata iz „junk“ hrane će rezultirati time da će tijelo i njih iskorištavati kao gorivo za rad, ali neće raditi optimalno. Izbor ostaje na vama! Hajde da ispitamo najbolje i najgore vrste ugljenih hidrata koje trerba da konzumirate.

 
Čisti ugljeni hidrati su oni koje se najmanje procesuiraju. Razmislite o namirnicama koje rastu u zemlji – voće, povrće i krompir (jam, slatki, crveni i bijeli). Ako raste u zemlji i možete ga pokupiti, operite ga i pojedite ga, vjerovatno je odličan ugljeni hidrat. Čak i medju namirnicama koje moraju proći neku obradu postoji lista namirnica koje se mogu staviti u listu  pod „dobre namirnice“, one su minimalno obradjene. Razmislite o upotrebi namirnica kao što su kukuruzne tortilje, smedja riža, integralna tjestenina i integralni hljeb. Naravno oni nisu ukusni kao drugi izvori hidrata, ali oni su čisti izvori energije i oni će učiniti da vaš trening bude bolji nego ikada.


Sada, hajde da ispitamo listu namirnica koju trebate izbjegavati. Mi ćemo ove nazvati ukusnim ugljenim hidratima! To su izvori hidrata koji su mnogo preradjeni, imaju dosta vještačkih sastojaka i konzervansa i oni padaju na ovoj listi. Ako ta namirnica može da stoji godinu dana u ormaru i da i dalje ima odličan ukus onda je ona vrlo vjerovatno na ovoj listi. To su izvori kao što su pomfrit, slatkiši, kolači, krekeri, voćne grickalice i konzervirani prebranac. Namirnice poput raznoraznih pahuljica, koje se smatraju zdravim, su i dalje štetne zbog svojih sastojaka i nivoa obrade. I naravno, energetska pića kao što je gatorade i tzv. „isodrinks“ – oni nisu dobri izvori i sadrže obilje sastojaka koje ne možete ni izgovoriti.

Kada kupujete, počnite u sekciji gdje su proizvodi i napunite svoju korpu. Odnesite te proizvode kući, izbacite hidrate koje ne valjaju i provedite sedmicu dana jedući kvalitetne ugljene hidrate. Vjerovatno ćete brzo otkriti kako se dobro osjećate, dobro izgledate i dobro obavljate poslove. Odradite to!

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar