12. ruj 2012.

NAJČEŠĆI BODIBILDING MITOVI – KONAČNO RAZOTKRIVENI

Postoji dosta znanja o bodibildingu za onoga ko je spreman da uloži svoje vrijeme u učenje. Medjutim, izmedju mnogih pametnih savjeta po forumima postoji i nekoliko uobičajenih zabluda koje mogu povesti bildera prema prevelikoj (nepoželjnoj) tjelesnoj težini, mogu rizikovati da dobiju zdravstvene probleme ili da budu uhapšeni. Hajde da razotkrijemo neke mitove.

 
Morate i da se zamastite da bi dobili mišiće

Za mnoge «hardgainere» izbijanje iz svoje mršave životne ljušture je uslov za dobijanje mišićne mase. Oni kuvaju stalno pileća prsa i pokušavaju da prelome više od 65 kilograma na tjelesnoj vagi, ali bez uspjeha. To je sportista koji treba da gomila odreske na hrpu, pije proteinske šejkove i poneki put ode u restoran brze hrane ne bi li dobio koji kilogram. Ostatak nas najviše dobija mišiće kada je nivo tjelesnih masti izmedju 10-12 procenata, prema studijama. Nabacujte mišiće tako što ćete dizati velike težine i jesti kako treba, dok istovremeno puno spavate i koritite dodatke ishrani. Dodavanje oko 13 kilograma masnih naslaga na ljudski ram nije ni zdravo niti je lijepo.


Nabacite 20 kilograma za 3 mjeseca

Svi smo vidjeli članke koji ovo obećavaju, hvališući se time kako odredjene kombinacije osnovnih i izolacionih vježbi mogu omogućiti da vježbač nagomila X kilograma u veoma kratkom vremenu. Nauka kaže da tijelo u velikoj većini slučajeva (sa svim prednostima hemije) može sedmično dobiti maksimalno 500 grama mišića sedmično.Ako dobijete više od 2 kilograma sedmično to nije mišić, to je salo. Morate strpljivo vježbati, stalno se podjećajući da je izgradnja mišića proces koji traje mjesecima i godinama, ne sedmicama. Budite strpljivi i držite tempo i realna očekivanja, bez obzira na to što na naslvnoj strani magazina piše da možete dobiti puno više mišića u kratkom periodu.


To su sve ljekovi

 Nema poricanja u tome da se u vrhunskom bodibildingu koristi doping, korišćenje ljekova koji poboljšavaju performanse je vrlo rasprostranjeno. Muškarac nije dizajniran da ima 130 kilograma na 170 cm visine, dok istovremeno ima 5 posto procenata tjelesnih masnoća. Korištenje vještačkog tetosterona, hormona rasta, insulina, IGF-1 i drugih sredstava to omogućuje. Medjutim ukoliko se mislite takmičiti na državnom nivou onda ne treba da rizikujete zdravstvne probleme koji mogu nastati korištenjem ljekova. Dosta bodibildera vidi steroide kao uslov  i nešto bez čega se ne može kada krenu u teretanu – a to je velika greška. Oni to trebaju koristiti samo ako imaju osnovu napravljenu sa 5 godina temeljnog treninga iza sebe i  to samo ako posjeduju takmičarske ambicije. Ako vam treba još jedan primjer u vezi toga da su potrebni ljekovi, uporedite figure naturalnog bodibildera u takmičarskoj formi sa pro bilderom koji koristi doping i dok je van sezone, sa slikama gdje ne koristi steroide. Natural bodibilder izgleda daleko bolje. Sve je u teškom radu, ishrani i istrajnosti, shvatite da nije stvar u steroidima.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Amino.ba NE podržava bilo kakvu upotrebu ljekova u svrhu dopinga. Tekst je informativnog karaktera, preveden u originalu.


Nema komentara:

Objavi komentar