16. ruj 2012.

KAFA I BODIBILDING

Budimo iskreni, moderno društvo voli kafu. Ima izuzetno dobar ukus, a takodje pruža izuzetan nivo pažnje, energije i fokusa našim mozgovima koji često znaju biti malo lijeni i nemotivisani. Za prosječnog čovjeka kafa pomaže da se spori radni dan pretvori u visoko produktivan dan. Za tipičnog bildera to može biti razlika izmedju prosječnog i nevjerovatnog treninga. Pogledajmo neka od najčešćih pitanja koja se vežu za kafu i bodibilding.
 

Hoće li kafa poboljšati moj trening

Ukratno, odgovor glasi da. Ako uživate u nebeski visokoj energiji i u istrajnom fokusu dižući tegove i težine koje niste prije mogli dići onda je odgovor da, kafein iz kafe će vam definitivno pomoći da dobijete mnogo više od vašeg treninga.


Pošto nisam redovni uživalac kafe, na koje nuspojave trebam paziti?

Novi uživaoci u kafi mogu doživjeti nelagodnost dok se tijelo ne navikne koristiti kafu. Nepravilan rad srca, anksioznost, mučnina, razdražljivost i proljev su obično sporedni nusefekti ispijanja kafe.


Postoje li ikakve interakcije sa suplementima zbog kojih bih trebao biti zabrinut?

Mnogi suplementi već sadrže kofein. Neki ekstremniji suplementi pružaju i do 400 mg kofeina po serviranju. To nije šala – to je ozbiljna doza kofeina. Iako ćete imati trening života zahvaljujući kofeinu ipak možete imati i neke ozbiljne sporedne efekte. Na korištenje bronkaida (dio čuvene i popularne ECA kombinacije) tijelo će reagovati kada se konzumira sa kofeinom. Kafa i kreatin mogu da neutrališu obostranu efikasnost. Mnogi istraživači vjeruju da se ovo dvoje takmiče u apsorbaciji.


Koliko dugo kafa i kofein ostaju u mom tijelu

Za prosječnog čovjeka kofein ostaje u tijelu izmedju 6-8 sati. Postoje varijacije naravno. Ženama će često trebati više vremena da se odstrani kofein iz organizma, čak i do 15 sati što je maksimum. Neki sportski dogadjaji zabranjuju upotrebu kofeina tako da je poluživot kofeina u tijelu nešto na šta treba obratiti pažnju.


Da li je ovisnost zaista problem?

I da i ne. Nećete postati nasilni i potencijalni ubica kada prestanete konzumirati kofein ili kafu. Ali ćete imati zaista loše glavobolje. Smanjujte korištenje kafeinskih tableta ili kafe, opredjelite se za manje i manje doze tj. šolje kafe sve dok ne prestanete piti zauvijek. Zapamtite da kafa sadrži kofein, drogu, i vaše tijelo će uživati u dobicima dok istovremeno postaje i ovisno. Budite pažljivi i koristite kofein umjereno.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar