3. ruj 2012.

VODIČ ZA VANSEZONSKU ISHRANU

Vansezonska ishrana je vjerovatno i najzabavnija koju bodibilder može imati. Priznajem moža ne bi trebali biti na „jedi što vidiš“ dijeti. Medjutim možete iskoristiti ovo vrijeme da malo olabavite što se tiče ishrane i uživate u hrani koju niste dugo jeli. Hajde da pogledamo nekoliko smjernica koje bi trebalo da pratite dok se hranite u van sezoni i koje će vam osigurati da nasbacite nove mišiće, a da ne zalutate preduboko u smislu nabacivanja tjelesnih masti.


Planirajte svaki obrok

Iako ste van sezone trebalo bi da znate da ćete ujutru najvjerovatnije imati jaja, zatuim dva pileća obroka, pa zatim govedinu i možda nekoliko grickalica, salata i šejkova. Ne morate tjerati sebe da znate u gram tačno svaki obrok koji ćete jesti, ali ako znate temelj i osnovu tog obroka onda ćete sebi obezbjediti ne samo uživanje u različitoj hrani svaki dan, već i nećete brinutio da će vam nestati hrane (ili vremena) prije nego što pojedete odredjen broj obroka svaki dan. Izaberite namirnice koje vam se dopadaju i mjenjajte ih u zavisnosti od raspoloženja.


Protein na prvom mjestu

To se podrazumjeva. Vaši obroci moraju biti veliki i vaši tanjiri moraju biti nagomilani sa svakakvom hranom, ali osnova za svaki obrok mora biti 170-250 grama mesa. Svaka tri sata konzumiranje mesa veličine špila karata će pomoći vašim proračunima. Jednom kada uspostavite proteine u svakom obroku onda možete da dodate ugljene hidrate i masti u količinama koje su vam potrebne.


Voda

Pijte 4 litre vode dnevno. Trebate vodu da ostanete hidrirani tokom teškog treninga. Trebate vodu da bi izgradili nove mišiće. Voda pomaže hrani da prodje vaš probavni sistem. I naravno voda treba da leti uvis kada koristite suplemente. Koliko god da pijete sada – poduplajte to! Ostanite hidrirani i uživajte u novim mišićima.


Idite lagano pred kraj dana

Sjajno je kada se naprtave novi mišići, ali istovremeno morate da naporno radite ako želite i da vaše tjelesne masti ostanu na niskom nivou. Kilogram ili dva dodatne masti nisu najgora stvar na svijetu, ali nabacivanje recimo 10 kilograma masnih naslaga će dijetu napraviti veoma teškom kada za to dodje vrijeme. Jedite obroke koje sadrže manje kalorija pred kraj dana da budete sigurni da neiskorištena energija iz njih neće iči u krevet sa vama, što je tačka kada ona prelazi u neželjenu masnoću.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar