11. ruj 2012.

STVARANJE JELOVNIKA ZA „HARDGAINERE“

Svako se može „izrezati“. U teretanama i na terenima širom zemlje ne možete baciti kamenčić, a da on ne pogodi nekog sa 70 kila na 178 cm visine, sve sa šest pločica i čisto vidljivim venama. Medjutim, kvota da naletite na 100-kilaša koji posjeduje višak od 20 kila je veoma velika rijetkost.  Takvima treba izmedju 12 i 16 sedmica da budu na dijeti i da se „oderu“. Ali pravljenje novih mišića je sveti gral bodibildera. To je cilj svima koji se nalaze u prostoriji sa tegovima, da izgrade hrpu novih mišića.

 
Za neke ljude izgradnja novih mišića dolazi lako. Oni imaju prirodno sporiji metabolizam koji vodi dodavanju novih kilograma na vagi. Njihovi zglobovi i tetive su izgradjeni da lako kontrolišu težine. Njihov nivo tjelesnih masti je nizak, a koža tanka.  Oni nabacuju mišiće vrlo lako kada krenu sa vježbanjem. Ovi ljudi se zovu mezomorfi. Sledeća grupa ljudi, poznata kao endomorfi, je sklona da izgradjuje mišiće veoma lako, ali uz njih i da dobija dosta tjelesnih masti. Oni su totalna suprotnost od navedenih „odranih životinja“ sa 70 kila. Oni grade mišić sa minimalno hrane.


Zadnja grupa,  mršava i žilava, izgledaju kao da ne mogu da dobiju na težini bez obzira na sve. Oni su poznati kao „hardgaineri“, i standardna čista bodibilding ishrana neće puno učiniti za njih. Često, oni će naći da je zajedno sa čistom bodibilding ishranom dobro pojesti i junk food. Ali to nema smisla raditi zbog zdravlja, naročito za starije osobe koje ne žele da blokiraju svoje arterije sa nepotrebim mastima i holesterolom, dok istovremeno pokušavaju da poboljšaju svoju mišićnu masu.


Inteligentna ishrana za „hardgainere“ se zasniva na pravim vrstama hrane, u veoma velikom obimu, korištenje mlijeka i gainera kao podršku standardnoj ishrani da bi se došlo do potrebih kalorija pomoću kojih se raste. Idealna dijeta bi se sastojala od oko 4000 kalorija na dan, sadržeći otprilike oko 160 grama proteina, 600 grama ugljenih hidrata i 75 grama masti. Natrijum će se čuvati ispod 3000 mg, i što se tiče unosa vode treba konzumirati najmanje 4-5 litara vode na dan.

Hrpa vlakana treba da vam bude na meniju, u vidu voća, povrća i zeleniša. Svaki obrok treba da se sastoji od povrća, 2 serviranja proteina i 2 serviranja ugljenih hidrata. Obroci treba da budu čisti, nemasni i što je najbitnije - ČESTI!  Konzumiranje hrane svaka 2-3 sata neće biti lako, ali jednom kada se tijelo na to nauči onda će ono postati čista mašina za stvaranje mišića. Sretno!

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

1 komentar: