19. ruj 2012.

DOBIJTE NAJVIŠE ŠTO MOŽETE OD BICEPS PREGIBA

Od prvog minuta kada udju u teretanu vježbačima je biceps pregib vježba koju zavole odmah. Ništa neće pomoći vašem bicepsu da naraste kao minut rada na stojećem biceps pregibu sa šipkom. Medjutim takodje je istina da ništa više ne može i da napravi štetu ručnim zglobovima i nadlakticama (tako i ledjima i trbušnjacima) nego stojeći pregib sa šipkom. Idemo da ispitamo nekoliko načina da izvučete maksimum iz ove vježbe, bez ikakvih povreda.

 
Držite siguran tempo

Ne možete se njihati sa težinom. To je jednostavno tako. Možda sebe vidite kao mašinu, koja pumpa težine kao klip u mašini da bi pomjerili težine koliko je to moguće u kratkom vremenskom periodu. Ali u bodibildingu, rastu tjelesnih mišića, se ne radi o brojevima. Radi se o rastu mišića. To se postiže kroz sporo i metodično pomjeranje težine u cilju da se pocjepaju mišićna vlakna i da se dovede krv (i amino kiseline) u ove mišićne grupe. Koristite 3-4 sekunde u pozitivnom/dižućem dijelu i 2-3 sekunde u negativnom/spuštajućem dijelu ponavljanja.


Ostavite ego kod kuće

Nije bitno koliko mnogo možete da dignete. Šta ima veze kako izgledate u odnosu na to koliko dižete? Zato prestanite da pokušate zadiviti svakoga u teretani sa biceps pregibom od 60 kilograma. Držite se 35-40 kilograma i zasljepite sve oko sebe bicepsom koji će narasti još 3-5 cm tokom ideuće godine. Njihajući se sa tegovima samo ćete prebacivati težinu na ramena.


Razmislite o korištenju EZ šipke

Trening sa ravnom šipkom može postaviti zglobove i lakat pod ekstremne uglove koji nisu za to dizajnirani. Izbjegavajte tendonitis koji može rezultirati time da morate prestati ići u teretanu dok se ne oporavoite, koristite EZ šipku svaki put kada osjećate bol i napetost kao rezultat treninga.


Potražite alternativu u bučicama

Bučice dopuštaju bicepsu da se prirodno okreće duž predodredjenog puta za koj je projektovan, bez ograničenja kao što je slučaj kod prave ili EZ šipke. Ovaj prirodni tok će štiti zglobove i omogućiti da bolje ciljate mišiće bicepsa.


Ne zaboravite triceps

Izgradnja bicepsa je velika stvar, ali biceps je samo trećina nadlaktice. Ne zaboravite da treba da posvetite barem jednako vrijeme vježbama kao što su potisak na kablovima, potisak sa klupe uskim hvatom, pararelna propadanja za triceps u cilju izgradnje veće polivne vaše nadlaktice, vašeg tricepsa.


Dovršite ih do kraja

Zapamtite, dok je pregib sa šipkom prava stvar za izgradnju mase, ipak dodje do tačke u treningu gdje je potrebno da se oslobodite slobodnih težina i zgrabite kablove ili mašine i da onda radi samo biceps do otkaza, da mu ne pomažu drugi mišići. Koristite ove kablove i mašine samo nakon što maksimalno «izubijate» biceps sa pregibima šipkom ili bučicama.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar