13. ruj 2012.

BORBA PROTIV KATASTROFE SA KALORIJAMA


 
Kao bodibilderu kalorije su vaš najbolji prijatelj. Uz višak unjetih kalorija zajedno sa intenzivnim treningom sa tegovima i dosta odmora rezultira da stimulisani mišići dobijaju novi rast, sposobni da idu u nove podvige što se tiče snage. One takodje mogu biti i vaš najgori neprijatelj – previše kalorija vas može učiniti debelim, mekanim i sporim. Unos kalorija varira tokom cijele godine i to je nešto što sportisti pažljivo prate. Idemo ispitati neke stvari vezane za kalorije.

Premalo kalorija

Stvar je u tome da se bude „odran“ – ali ostajati mršav i koščat i sprječavajući dobijanje nove mišićne mase je još jedna u nizu grešaka. Mnogi dobri vježbači imaju trbušne mišiće svjetske klase zajedno sa rukama od 40-ak cm, to je zato jer oni skoro nikada ne dozvoljavaju svom tijelu da se odmori van sezone gdje bi mogli dodati nove kilograme na mišićni skelet tj. novu mišićnu masu. Treba da dobijete oko 5 kg mase na vagi da bi dobili oko 2 cm nove mase na ruci.


Previše kalorija

Kao što je rečeno, ako želite da izgradite nove mišiće onda treba i da jedete. Dodavanje novih 500 kalorija u vašu dnevnu ishranu rezultiraće time da imate novih 3500 kalorija sedmično ili oko pola kilograma tjelesne težine. Ako koristite anaboličke steroide moyete dodati oko 1-1.5 kg mišića sedmično. Natural bilderi sa prosječnom genetikom će biti ograničeni na dobijanje oko 200-400 grama mišića sedmično na njihov „frame“, što može činiti veliku razliku u izgledu u periodu tokom 1-3 mjeseca. Ako primjetite da se vaš struk i veličina povećavaju, a prsa, biceps i butine ostaju isti onda znajte da ste dodali peviše kalorija. Ako gledate da dodate mišiće onda bi trebalo da dodate više od tih 500 kalorija na dan,  možda da dodate 750 ili 100 kalorija na dan. Pratite svoje rezultate i shodno tome mjenjajte brojke.


Yo-Yo efekat

Ljudsko tijelo nije mašina koje se kreće naprijed-nazad kao što je naprimjer automobil u stanju da uradi. Vaše tijelo može i ono će mjenjati smjer u odnosu na to kako mu postavite zahtjeve, ali zapamtite da se ništa ne dešava preko noći. Promjenama je potrebno nekoliko sedmica ili mjeseci da se manifestuju u vidu izgleda ili poboljšanja tjesenih performansi. Zato takodje morate prelaziti faze povećavanja i smanjivanja kalorija i obrnuto da bi održavali tjelesnu masu dok istovremeno skidate masti sa sebe. Ništa neće doći preko noći pa tako i promjene ne nastaju tako brzo. Krenite polako pa će i rezultati doći polako, ali sigurno.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar