5. ruj 2012.

NAJBOLJA HRANA ZA BOLJE ZDRAVLJE I PERFORMANSE

Da li želite da izgledate bolje, da bolje funkcionišete i da se bolje osjećate u svemu što radite? Ako je tako onda treba da sredite svoju ishranu. Hajde da ispitamo nekoliko namirnica koje bilderi, sportisti i svakodnevni rekreativci koriste i koja će vam pomoći da izvučete maksimum iz vašeg tijela.


Piletina

Možete ispitati 100 vrhunskih sportista o tome šta su konzumirali dana i postoji veoma dobra šansa da 98 posto njih odgovori da su uživali u piletini, u jednom ili drugom obliku. To je najpopularnija opcija za sportiste koji žele popuniti svakodnevnu vrijednu visokoproteinsku ishranu. Nemasna, brzo svarljiva, pristupačna i može se pripremiti u mnogim jedinstvenim metodama. Piletina je broj jedan za stvaranje mišićne mase.


Jaja

Ako je riječ o doručku sportiste onda su jaja prva na redu. Posuta sa nekoliko žumanaca zbog zdravih masti ona su ukusna i kompletna za zadovoljavanje proteinskih potreba prije treninga. Pomješajte ih sa ovsenim pahuljicama za standardni doručak za mišiće, ili ih konzumirajte sa tostom ako ste polu-hardcore vježbač. Ponekad treba vremena dok se spreme, ali su svakako vrijedna truda i čekanja.


Riža

Za jednostavnu energiju ne postoje ugljeni hidrati bolji od riže sa većom koristi za sportistu. Popularna širom svijeta riža je vrlo jeftina, lako se kuva, ukusna je obično spremljena ili sa začinima i dostupna je i u brzo i sporovarećoj verziji da vam pomogne da zadovoljite vaše potrebe za energijom zbog treninga. Ako ne jedete rižu nekoliko puta na dan vaš napor je skoro uzaludan. Postanite ozbiljni – jedite rižu.


Whey protein

Nećete naći protein koji se brže vari od whey proteina. Većina ozbiljnih sportista će popiti svoj proteinski šejk odmah poslije treninga, dok mnogi od njih uživaju i u šejku i prije ili tokom treninga. Whey je bez masti i sadrži veoma malo ugljenih hidrata i vi uživate u proteinu koji se apsorbuje u krvotok u minutama, a ne satima zahvaljujući tome što ne sadrži masti.  Probajte čokoladu i voćne/citrus ukuse da vidite koji vam odgovara, i uživajte u njemu.


Možda ćete primjetiti da neke od bitnijih namirnica nisu na listi. Govedina sadrži mnogo masti, mlijeko je puno šećera. I jedno i drugo je korisno za bildere, ali samo ako se koristi umjereno. Da bi imali i zdravlje i dobre performanse uvjek mješajte namirnice i pokušavajte nove stvari sve dok se ne zaljubite u efektivnu ishranu. Tek tada će vam to prerasti iz privremene promjene u pozitivan način života.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar