11. ruj 2012.

5 STVARI KOJE MORATE RADITI SVAKI DAN DA BI NAPRAVILI MIŠIĆE

Da li ste spremni da nabacite neke mišiće? Evo nekih opštih savjeta sa kojim treba da mjenjate ono što već radite da bi dobili nove mišiće. Ne morate da remodelirate vašu ishranu ili režim treninga, samo ih trebate malo podesiti da bi vidjeli neka poboljšanja.
 

1. Jedite više nego što ste jeli juče

Ako niste nabacili masti do juče, postoji vrlo dobra šansa da treba da dodate 50 do 100 kalorije svojoj ishrani bez dodavanja tjelesnih masti, što u kombinaciji sa vježbanjem i adekvatnim odmorom vodi do većeg mišićnog rasta. Pratite vaš kalorijski unos sa raznim alatima na internetu ili sa tabelom. Dodatna prednost ovoga je jer nećete previše poremetiti unos hranu u smislu izvora nutrijenata. Možete da smanjite ili dodate količine po potrebi već nakon jedne nedelje brojanja kalorija.


2. Podignite više nego što ste digli zadnji put

Napredak u teretani dolazi samo onda kada smo u stanju dići više nego što smo podigli prošli put.  Koristite ploče od 0.5 do 2 kg, one su vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju dodavanje mišićne mase. Samo podignite malo više svaki put i vaši mišići neće imati izbora nego da rastu.


3. Uzimajte svoje suplemente prema vremenskom rasporedu

Vaše tijelo će biti u stanju da bolje iskoristi vitamine, minerale i dodatke koje konzumirate ako to radite redovno. Ne bi bilo moguće zamisliti rast bez redovnog obrasca po kojem spavamo, treniramo ili jedemo, zar ne? Dakle zašto ljudi smatraju da niej toliko bitna stvar kada se suplementi uzimaju? Pratite svoj sat i vaše tijelo će rasti onako kako je naviklo na korištenje ovih jedinjenja.


4. Tretirajte protein surutke kao posebnu namirnicu

Prestanite gledati na protein surutke kao na još jedan suplement. Istina je u tome da je to vrlo, vrlo vrijedna namirnica. To je kompletan protein, i izvor brzovarećih aminokiselina koje su vam potrebne za rast. Trebalo bi da planirate svoje obroke oko konzumiranja vaših proteinskih šejkova, i da uvijek imate nekoliko mjerica proteina u vašem šejkeru kada idete negdje. Ako primjetite da je proslo više od 2.5 do 3 sata od kako ste poslednji put unijeli proteine, onda samo dodate vodu i promješate i na taj način držitemišićni katabolizam na najmanjem mogućem nivou.


5. Pratite vaš napredak

Slikajte se jednom sedmično da bi pratili izgled. Dok slike ne krenu varirati iz sedmice u sedmicu, uporedjujte ih na mjesečnom nivou možete vidjeti koliko ste dogurali. Ili ako nema promjene onda ove fotografije mogu poslužiti kao dokaz da je vrijeme da mjenjate nešto. Pratite količine masnih naslaga na sebi koristeći alatke dostupne u teretani, i iskoristite krojački metar da izmjerite svoje obime struka, ruku, nogu i ostlih bitnih dijelova tijela. Krojački metar nikada ne laže. Nakraju, mjerijte se jednom nedeljno i pratite podatke koristeči tabelu, skladno u odnosu na to koliko masti imate na sebi.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar