2. ruj 2012.

DOBIJANJE SNAGE ZA POČETNIKE


Dobijanje snage nije raketna nauka. Na svijetu postoji mnogo ljudi koji izgledaju kao da nikada u životu nisu ništa digli. Ipak neki od njih mogu biti izuzetno snažni, razbacujući težine po teretani kojima vi i vaši prijatelji ne možete ni prići blizu. Ne trebate veliku pamet da dižete velike težine. No, opet, biti pametan dosta pomaže. Idemo da pročitate par savjeta kako da postanete snažniji.
 

Dižite mnogo

Trebaćete trenirati 4 dana u toku sedmice. Ponedeljkom (prsa & triceps), utorkom (ledja & biceps), četvrtkom (ramena & trapez) i petkom (butine, zadnju ložu i listove). Na dan kada radite grudi treba da uradite potisak na ravnoj i kosoj klupi i potisak bučicama. Kada radite ledja trebalo bi najviše da radite mrtvo dizanje, zgibove i veslanja. Koristite pregib sa bučicama ili šipkom za biceps i propadanja na klupi i potisak EZ šipkom za triceps. Čučnjevi i nožni potisak su idealni za noge, a za ramena radite potiske i letenja sa bučicama. Sve vježbe treba da radite sporo i da vam bude teško.  Koristite 3 ili 4 vježbe po jednom dijelu tijela. Radite po 3 serije svake vježbe i neka svaka serija bude u rasponu od 6 do 10 ponavljanja. Radite manje da biste imali pumpu, ako idete više ponavljanja nećete dobijati na snazi.


Spavajte mnogo

Vi ste poprilično umorni i bolno se osjećate poslije svakog treninga, a vaši mišićima (kao i zglobovima i tetivama) je neophodan ozbiljan oporavak da bi se povratili i oporavili. Probajte da spavate izmedju 7.5 i 8.5 sati svaku noć kako bi dali dovoljno vremena svom centralnom nervnom sistemu za oporavak, kao i pojedinim mišićnim grupama. Dnevna dremka od 30’45 minuta je takodje idealna.


Jedite mnogo

Šnicle! Krompir! I mnogo mlijeka. Poželjećete da jedete kao svinja, ali se potrudite da jedete čisto svo vrijeme. Preskočite usputne čizburgere, ali se takodje možete opustiti za stolom nekoliko puta nedeljno.

E sada, previše mozganja takodje može dovesti do usporavanja u napretku kada je riječ o jačanju. U ljudskoj prirodi je da probate da uradite stvari efikasno i efektivno koliko je to moguće. Svi mi pokušavamo da pronadjemo način da ostvarimo svoje ciljeve uz minimalnu količinu vremena i truda. Ovo nije baš uvijek pravi način kada je riječ o dizanju tegova. Držite stvari jednostavnim – dižite mnogo, odmarajte mnogo, jedite mnogo i bićete jači.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar