12. ruj 2012.

NAJČEŠĆE GREŠKE U TRENINGU I ISHRANI KOJE PRAVE BODIBILDERI

Bodibilding je kompleksan sklop treninga, ishrane, suplementacije, i mentalni procesi koji dolaze zajedno i formiraju okruženje da svoje bogom dato prirodno tijelo pretvori te u dobro podmazanu, fino podešenu i učinkovitu mašinu. Možete utrostručiti svoju snagu i uduplirati svoju mišićnu masu. Izbjegavajući standardne i najčešće greške će vam pomoći da prodjete ove prepreke mnogo brže.
 

Pretreniranost

Greška broj jedan koju naprave nestrpljivi vježbači je prečesto treniranje. Oni vide dobitke koje su dobili trenirajući 3x sedmično i pomisle kako će dobijati duplo više ako krenu trenirati 6x sedmično. Ako 12 serija čini čuda za prsa onda 24 serije skidaju zvjezda sa neba. Dok veći obim treninga često daje veće nivoe u smislu veće snage i mišićne mase ipak postoje ograničenja koliko stresa vaš centralni nervni sistem, iliti CNS, može da podnese. Jednom kada počnete da osjećate letargiju, da hodate sa pognutom glavom i kada nemate apetita onda je vrijeme da smanjite vaš obim treninga.


Ignorisanje balansa

Balans je ključan da bi uspjeli u bodibildingu, i u svemu što radimo. Treniranje 6x nedeljno će vas upropastiti, baš kao što će vas i uništiti posao ako ga radite 70 sati nedeljno. Neka bodibilding učini vaš život boljim, ali neka ne dominira u svemu što radite.


Predug period bez pauze

Trebate pauzu od svog disciplinovanog treninga i ishrane. Vi niste mašina – vi ste organizam koji će pasti dole ako obavljate stalno istu aktivnost tokom dužeg perioda. Napravite pauzu i uživajte jednu sedmicu nakon 8-10 sedmica treninga, to će učiniti da vaše tijelo ostane svježe.


Nezasluženo varanje u ishrani

Da, cheat obrok je sjajan način da se nagradite ako ste se disciplinovano držali ishrane tokom jedne ili dve sedmice. Ali ne zaslužujete cheat obrok zato što ste pojeli 3-4 kvalitetna obroka prije toga, zar ne? Planirajte svoje cheat obroke jednako kao što planirate svoje zdrave obroke, dajući sebi jedan cheat obrok rano ujutru, nakon što se pridržavate pravilne ishrane 7-10 dana prije toga.


Pokušavanje da napakujete mišiće i da istovremeno ostanete izrezani

Nikada me ne prestaje diviti koliko mnogo ljudi u teretani konzumira  4000 kalorija svaki dan da bi dodali mišićnu masu na svoj „ram“, dok istovremeno koriste ECA „stack“ i druge topljače masti da bi bili izrezani. Tijelo ne funkcioniše na taj način! Ako ste u stanju kalorijskog deficita, trošeći više kalorija nego ih unosite, onda ćete gubiti masti. Ako konzumirate više kalorija nego ih trošite (dok odmarate i trenirate) onda ćete dobijati na mišićnoj masi. Ako pokušate da radite oboje istovremeno, onda nećete završiti ni izrezani niti veliki. Izaberite jedno pa drugo.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar