22. ruj 2012.

HIDRATI NAVEČE – DA ILI NE?

Rasprava se vodi već decenijama samo oko toga koliko mnogo (ako se uopšte jedu) hidrata treba konzumirati naveče. To nije baš raketna nauka, hidrati vam daju energiju, ali previše hidrata će vas zamastiti. Baš kao i to što će vam previše proteina dati usput i previše kalorija i narpaviti vas isto masnim. Odgovor ne treba biti na to da li ih konzumirati ili ne, odgovor je da treba da pogledate trenutnu situaciju i ciljeve i da nakon toga donesete ispravnu odluku o tome šta da radite.

 
Ako ste u fazi mase...

Da – jedite ugljene hidrate. Jedite i masti i proteine takodjer. Uživajte u velikom obroku oko sat vremena prije spavanja. Probudićete se gladniji zahvaljujući šećeru u krvi. U ovom trenutku nekoliko kila masti vas neće ubiti jer sa njima dolaze i mišići – što je i cilj mase.


Ako imate brz metabolizam...

Ako možete tako, onda je konzumacija zdravih kompleksnih ugljenih hidrata prije spavanja odlična ideja. Ne kažem da treba da pojedete pakovanje keksa svako veče prije spavanja, ali nekoliko komada voća ili integralno pecivo je ok da se osigurate sa energijom i da spavate kako treba, ili da ne dodje do još gore situacije, da krenete gubiti na veličini. Ljudi sa brzim metabolizmom mogu smršati veoma, veoma lako zbog stresa ili prekida u treningu ili ishrani. Hidrati navečer su dobar način da se ne desi gubitak kilaže kod osoba koje pokušavaju da dobiju na masi.


Ako pokušavate da održite težinu...

U ovom slučaju jedite onoliko hidrata koliko vam je trebalo da dostignete trenutnu kilažu. Drugačije rečeno, ne dirajte ništa što se tiče količine hidrata! Radite ono što već radite, i kada se vaši ciljevi promjene onda možete prema njima prilagoditi unos hidrata. Nema smisla popravljati nešto što nije pokvareno.


Ako ste mladi...

Ako ste mladi, trenirate jako i dovoljno spavate, onda bi trebalo da jedete što više hrane i koliko možete sve dok imate relativno nizak procenat masti, a istovremeno dobijate mišiće. Nemojte ograničavati vaše dobitke uskraćujući tijelu kalorije koje su mu potrebne da bi raslo. Jedite dok se ne zasitite, uključujući tu i hidrate navečer. Kada vaš struk počne da izmiče kontroli onda znajte da je vrijeme da mjenjate stvari.


Ako pokušavate da smršate...

U ovom slučaju ne trebate hidrate navečer. Ako se probudite gladni u toku noći trebalo bi da pojedete nekoliko bjelanjaka od jajeta, popijete čašu vode i da se vratite na spavanje. Ne pokušavajte da opravdavate to što kršite svoju dijetu, ne uzimajte hidrate poslije 18 časova, a ni tokom 10 sati sna koliko ste u krevetu.


Kao i obično, odgovor je «zavisi». Ugljeni hidrati naveče mogu biti dobra ili loša stvar. To Zavisi od vaših ciljeva.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar