3. ruj 2012.

TOP 5 OBROKA PO BODIBILDING STANDARDU


Ako želite da izgledate kao bodibilder onda morate i da radite ono što rade bodibilderi. Trebate 8 sati čvrstog sna svake noći. Želećete da koristite dodatke koje povećavaju retenciju vode, daju energiju i pokrivaju sve vaše potrebe za vitaminima i mineralima. Morate da trenirate naporno u teretani, radeći 4-5 dana sedmično u teretani teške vježbe za grudi, ledja, ramena, noge i ruke. I na kraju ćete htjeti da jedete kao bodibilder.

Većina stručnjaka za ishranu i vrhunskih sportista će se složiti da je ishrana vjerovatno 70 posto jednačine kada je riječ o nabacivanju novih mišića dok vam tjelesne masti i dalje ostaju niske. Ne možete živjeti kao osobe koje su stalno u pokretu i kupuju hranu uglavnom u prodavnicama brze hrane i uz to očekivati da ne izgledate kao smeće. Morate da jedete istu vrstu hrane koju jedu i top bodibilderi ako želite da izgledate kao oni. U ovom članku smo spojili 5 najčešćih obroka po bodibilding standardu.



Piletina i riža

Čist obrok znači da ga možete konzumirati samo sat vremena prije nego se bacite na tegove – baš ono šta se traži! Hrpa niskomasnog proteina koji će brzo nahraniti vaša mišićna vlakna zajedno sa dosta čistih ugljenih hidrata iz riže koji će vam dati prijeko potrebnu energiju.


Špagete i ćufte

Ovo je veliki obrok poslije treninga ili nešto što možete da žvaćete cijeli dan kada imate odmor. Ćufte mogu imati možda malo veći sadržaj masti, ali kada pokušavate da izgradite mišiće to nije nužno loša stvar. Tjestenina ima veoma visok sadržaj ugljenih hidrata i daće odlične zalihe energije za vaš sledeći trening. Samo se pazite masnih prženica.


Meso i krompir

Ovo je uobičajena kombinacija za obrok poslije treninga ili kao veliki obrok na kraju dana koji je pun sporo probavljivog proteina i škrobastih ugljenih hidrata koji će dati energiju i snagu mišićima. Jedite polako da obrok može da se vari koliko je to moguće.


Jaja i ovsene pahuljice

Započnite dan kako to i većina bildera radi – sa brzovarećim proteinom i hidratima koji će vam „dolijevati“ energiju za trening sat vremena kasnije. Dodajte ljuti sos ili kečap ili neke začine kako vam ne bi dosadio jednoličan ukus.


Šejk od whey proteina

Svaki bilder zna prednosti jednog ili dva šejka dnevno. Oni će sprovesti aminokiseline u vaše mišićne grupe za manje od sat vremena tako da možete odmah početi da rastete i za to vrijeme ćete vjerovatno već opet biti gladni.


Imajte na umu da će vam trebati mnogo vlakana iz voća i povrća u cilju održavanja zdravlja i kvalitetnog varenja hrane. Ako trenirate dovoljno teško onda treba da jedete 5-6 ovih obroka dnevno,vjerujte da će vaš apetit biti jak. Sada, hajde da se jede!

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar