7. ruj 2012.

NUTRITIVNI SAVJETI ZA VIKEND RATNIKE

Dobro, vaši ciljevi nikada nisu bili to da budete bodibilder takmičar. Brinete se o sebi, bavite se sportom sa prijateljima jedanput ili dvaput puta sedmicno. Dižete tegove, uglavnom da se bolje osjećate i da izgledate bolje. Možda nikada niste stali na binu u spido gaćicama, ali opet želite da uradite sve što je moguće da dobijete mišićnu masu, onoliko brzo koliko je to moguće.
 
Ishrana igra veliku ulogu u promjenama koje želite napraviti na svom tijelu. Većina trenera misli da je 70 posto promjena koje vidite na tijelu zahvaljujući ishrani, a ostalih 30 posto zahvaljujući treningu. Čak i ako niste hardcore bilder, tj. ako ste tzv. vikend ratnik možete takodje imati veliku korist odupotrebe zdravih prehrambenih namirnica. Disciplina ne mora da bude konstantna, ali nekoliko jednostavnih pravila može napraviti razliku.

Prije svega trebalo bi da snabdijete svoj frižider sa pravom vrstom hrane. Za proteine izaberite piletinu, nemasnu teletinu, bjelanca, ćuretinu i druge izvore koji nemaju mnogo masti. Izvori ugljenih hidrata mogu biti namirnice u kojima ćete i uživati, samo polako sa šećerom. Slatki krompir, tjestenina i riža su uvijek popularan izbor. Ostavite gazirano i čips u prodavnici i sve će biti u redu.

Dalje, treba da imate planiran raspored obroka. Neko opšte pravilo je da se treba jesti na svaka 3 sata. Osnova svakog obroka je proteini i ugljeni hidrati. Ne morate da mjerite preoteine u gram – samo budite obazrivi i pazite da jedete serviranje proteina da ima najmanje veličinu špila karata, a da izvori hidrata imaju veličinu vaše šake, i to je neki minimum. Onda jedite dok se ne zasitite.

Treće, neka voće i povrće bude mnogo sortirano u vašoj ishrani. Živjećete duže, osjećaćete se bolje i uživaćete u većim nivoima energije ako konzumirate povrće sa svakim obrokom u toku dana. Voda se ne treba zanemaraiti, bez obzira što je unosite i kroz voće i povrće. Treninzi će bolje teći kada ste dovoljno hidrirani, a vaši mišići će imati lijep, zaobljen oblik.


Na kraju, ne zaboravite da promjena u ishrani treba biti ciklična. Kada promjenite ishranu, vidjećete vjerovatno neke vrlo dobre promjene, a onda će se stvari smiriti neko vrijeme. Nemojte se obeshrabriti kada se to dogodi – jer će se dogoditi. Umjesto toga, jednostavno predjite na drugu fazu u vašoj prehrani, dodavajući više proteina ili suplemenata, ili smanjite masti ili hidrate. I poboljšanje će opet početi. Vježbajte i strpljivost, dajte sebi vremena i bićete veoma zadovoljni rezultatima.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar