11. ruj 2012.

BRZO SPREMANJE PROTEINA

 Život je brz i svi su u žurbi ovih dana. Možete dobiti savjet tipa „uspori malo sinko“, ali to će često rezultirati time što ćete biti prestignuti od strane kolega i ostaćete bez svoje nagrade, bez obzira o čemu je riječ, bilo to u slučaju vašeg posla, traženja djevojke, edukacije ili stvaranja najboljeg tijela u teretani. Morate biti uneseni u to da bi pobijedili, a to znači da ćete se morati brzo kretati sa mjesta na mjesto kao i drugi ljudi, postizajući ciljeve tako što ćete ih staviti u onoliko sati koliko je to moguće.
 
Žrtve su uvijek tu, i za neke ljude to možda znači preskakanje obroka (ili škrtarenje, koristeći male i često nedovoljno hranjive grickalice) kako bi pronašli potrebno vrijeme. Ali ako ste sportista koji se pakleno bori da izgradi nešto ozbiljnih mišića brže nego ostali momci ovo jednostavno NIJE opcija. MORATE da stvorite vrijeme da tijelu date prije potrebne proteine. Pogledajmo neke načine na kojte možete uraditi.


Tvrdo kuvana bjelanca jajeta

Ovo je vrlo jednostavno. Možete ih spremiti vrlo brzo tokom večernjih sati dok provodite vrijeme sa porodicom ili čitate. Ili ih možete kupiti (većina prodavnica imaju tuce tvrdo kuvanih bjelanca jajeta za oko 2.5 eura). To je oko 6 grama proteina po jajetu, ili 72 grama nemasnog proteina (onakvog kakav vama treba) za samo 2.5 eura. Možda nećete naći ovakvu cijenu u svim prodavnicama, ali uglavnom se tu negdje kreću cijene. Miris prije i poslije konzumacije bjelanca može biti neugodan, ali u roku od oko 7 dana konzumiranja tokom svakog dana vaši digestivni enzimi i čulo mirisa će se brzo priviknuti.


Govedje sušeno meso

Sa neznatno masti i natrijuma, ali zato bez obzira dali ste na planinarenju, zaglavljeni u gradskom saobraćaju ili gladni tumarate u 3 noću stedentskom domu, sušeno meso je uvjek spremno da vam pomogne. Konzumirajte ovaj kvalitetan i ukusan protein.


Mlijeko za mišiće

Nekada su se proteinski napici mogli naći samo u specalizovanim radnjama ili su se morali naručivati preko interneta. Danas, skoro svaka radnja sadrži nekoliko izbora koje sadrže visoko procentna proteinska (i moža visok postotak masti) pića koja vam garantuju da ćete dobiti svoje proteine u visokom postotku, sve to dostupno u jednostavnom, spremnom za kozumaciju i vrlo često ukusnom stanju. Iskoristite tu raznoraznu ponudu na tržištu.


Usputna hrana

Ako pazite budnim okom i pazite na svaki gram masti možete da dostignete svoj ciljani dnevni unos proteina (koji bi trebao da bude oko 40-50 grama proteina po obroku, svaka 3 sata) tokom usputne vožnje. Čak i ako se sve prodaje prženo, postoji velika šansa da se negdje nude pileća prsa pečena na žaru, pod uslovom da ste ih spremni platiti. Na nekim mjestima to znači da trebate naručiti sendvič od piletine, ali i reći osobama koje poslužuju da izbace kolač, umak i sir, ali da i dalje krajnja narudžba budu grilovana pileća prsa (eventualno da budu sa zelenom salatom i paradajz sosom) što je i ciljna tačka ove narudžbe koja će vam pomoći da ispunite vaše potrebe za proteinima.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar