9. ruj 2012.

JAJE I PROTEIN JAJETA – SUPERHRANA ZA BODIBILDING


Jaje treba da bude veliki dio ishrane svakog bodibildera. Jaje je veliki izvor proteina – protein jajeta je poznat i kao «kompletan» protein, što znači da ima sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za izgradnju mišića. U stvari, protein jajeta je protein prema kojem se ocjenjuju sve ostale vrste proteina.
 
Sa 6 grama proteina po jajetu, jaja su najjeftinij izvor proteina na tržištu. Ona ne samo da sadrže sve neophodne aminokiseline za optimalan oporavak i izgradnju mišića, već su i bogat izvor vitamina:

-         A: Dobar za kožu i rast
-         D: Jača kosti tako što povećava apsorbaciju kalcijuma
-         E: Štiti ćelije od oksidacije
-         B1: Pomaže pravilno oslobadjanje energije iz ugljenih hidrata
-         B2: Pomaže oslobadjanje energije iz proteina i masti
-         B6: Podstiče metabolizam proteina
-         B12: Esencijalni vitamin za formiranje novih nervnih vlakana i krvnih ćelija


Minerali:

-         Gvoždje: Esencijalan za stvaranje novih krvnih zrnaca
-         Cink: Dobar za stabilnost enzima i esencijalan tokom seksualnog sazrijevanja
-         Kalcijum: Najvažnij minral za jačanje kostiju i zuba
-         Jod:  Kontroliše tiroidne hormone
-         Selen: Štiti ćelije od oksidacije


Mit o holesterolu

Jaje je postalo kontroverzno pre nekog vremena, kada se u fitnes zajednici raširio mit da su jaja odgovorna za visok holesterol, zapušene arterije i druge zdravstvene probleme. Žumance u jednom velikom jajetu sadrži oko 5 grama masti, tako da je bilo prirodno da će nutricionisti pretpostaviti da su jaja odgovorna za začepljene arterije, pogotovo jer sadrže dijetetski holesterol. Kasnije je generalno prihvaćeno da dijetetski holetserol ne povećava nivo holesterola u krvi.

Dakle, jaja su i dalje najbolja namirnica sa kojom ćete svome tijelu obezbjediti sve esncijalne aminokiseline, vitamine i minerale, i protein jajeta je definitivno bilderska superhrana koju trebate da jedete ako želite da nabacite mišićnu masu. Samo nemojte da kopirate Rokija Balbou koji jede sirova jaja, jer ona mogu da budu kontaminirana salmonelom i opasna za zdravlje.

Nema komentara:

Objavi komentar