8. ruj 2012.

KREATIN – 10 PITANJA I 10 ODGOVORA

Kreatin je najprodavaniji suplement svih vremena, i takodje najistraživaniji suplement. Već decenijama istraživači pokušavaju da popune neistražene rupe oko kreatina, i nakon nekoliko decenija uvjerili smo se da je kreatin jedan visoko siguran i učinkovit suplement bez većih nuspojava za većinu korisnika. Ipak, postoji mnogo pitanja u vezi kreatina. Idemo razriješiti neka od najčešće postavljanih pitanja.

 
Koje su pozitivne strane kreatina?

Kreatin pomaže korisniku da ima više vode u mišićnim ćelijama, što dovodi do veće veličine ili volumizacije mišića, i snagu kao rezultat korištenja kreatina. Korisnici mogu očekivati izmedju 2 i 5 kilograma od retencije vode koja je rezultat upotrebe kreatina, i naravno biče snažniji.


Sa kojim negativnim stvarima ćemo se suočiti?

Ako ne konzumirate dovoljno vode (3-4 litre na dan) vjerovatno ćete patiti od grčeva u stomaku. Neki korisnici prijavljuju mišićne grčeve i dehidraciju, što je naravno rezultat neadekvatnog unosa vode.


Koliko kreatina trebam konzumirati dnevno?

Pet grama, ili kafena kaščica je normalna dnevna doza i može se pomješati sa 2 dl voćnog soka. Izaverite sok od groždja za najbolje rezultate i izbjegavajte kiselkaste sokove kao što je npr. Sok od naranče.


Šta je punjenje kreatinom?

Mnogi korisnici odlučuju da koriste 5 grama kreatina četiri puta dnevno, u rasponu od 4-5 dana. Tako kreatin potpuno prožima mišićne ćelije sa vodom omogućava da kreatin stupi na snagu što prije. Alternativa tome je da konzumirate 5 grama dnevno i čekate 1-2 nedelje da ćelije budu u potpunosti hidrirane.


Mogu li konzumirati kreatin prije takmičenja?

Većina korisnika će smanjiti kreatin 4-5 dana pred takmičenje da bi zbacili višak vode da bi postigli taj suvi izgled koji se veoma cijeni u bodibilding krugovima.


Koji kreatin sa transportnim sistemom je najbolji?

Obični ili kreatin monohidrat radi dobro svoj posao za većinu korisnika. Postoji takodje i kreatin u kapsulama, kao i kreatin prethodno pomiješan sa dekstrozom ili nekim drugim šećerom. Njihove cijena varira, ali efikasnost je uglavnom ista. Neki ljudi više vole praktičnost prethodno pomiješanih kreatina, ali to je stvar ličnog izbora.


Hoće li postati «vodenast» od kreatina?

Postoji šansa da se pojavi «vodenast» izgled od korištenja kreatina na licu i tijelu. To je normalna nuspojava ništa što bi vas trebalo zabrinuti, sem ako nemate foto sesiju ovaj vikend i imate strah da nećete imati potrebnu «oštrinu» jagodica dok se slikate za naslovnicu magazina.


Hoće li kreatin oštetiti moje bubrege?

U rijetkim slučajevima osobe sa genetskim predispozicijama za oštećenje bubrega će imati probleme prilikom konzumirnaja kreatina. Ako osjećate bol sa strane ili ili u donjem dijelu ledja dok koristite kreatin, a pijete dovoljno vode, onda je vrijeme da posjetite doktora. Stopirajte korištenje kreatina dok ne saznate u čemu je problem.


Mogu li koristiti saunu sa kreatinom?

Izbjegavajte saune i ostala mjesta gdje je mnogo toplo tj. gdje može doći do dehidracije tokom konzumiranja kreatina. Ovo je važno upozorenje koje se često zanemari. Vaše tijelo ima potrebu za regulisanjem vode, a sauna tjera tijelo da izbacuje vodu veoma brzo.


Mogu li koristiti kreatin tokom cijele godine?

Da. Uživajte u ovom učinkovitom i popularnom suplementu tokom cijele godine da bi imali što bolje rezultate!


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar