12. ruj 2012.

STAREĆI ZAJEDNO SA TRENINGOM, ISHRANOM I SUPLEMENTACIJOM

Ništa ne traje vječno, a to uključuje i naša ljudska tijela. Kako starimo naša mogućnost obavljanja odredjenih poslova se smanjuje iz razloga jer naša gustoća kostiju opada, zglobovi i tetive se razgradjuju, a nivo testosterona opada. Mi rastemo sve manje i manje i gubimo mišiće iz godine u godinu (oko 250 gr. godišnje) nakon što predjemo 40-tu. To je teška i neizbježna stvar sa kojom se treba suočiti. Medjutim možemo prilagoditi naš trening, prehranu i suplementaciju tako da osiguramo da smo elegantni koliko je to moguće u starijim godinama. Idemo da provjerimo neke načine kako to uraditi.
 

Trening

Kada predjete 40-tu i predjete u 50-te godine cilj treninga prestaje da bude to da budete najbolja i najjaca osoba u teretani, sada je cilj to da budete najjaca i najbolje gradjena osoba u svojim godinama. Prestajete sa pokušajima da dignete 180 kilograma i fokusirate se na to da zadržite mišiće i snagu dok istovremeno pokušavate da sačuvate integritet tijela. Morate zaustaviti nemaran trening i početi trenirati pažljivije. Većina vježbača treba neku polu-ozbiljnu povredu da ih vrati u stvarnost, ali većina njih to rade na vlastitu odgovornost.


Ishrana

Kada imate 16 godina i kada otkrijete da možete uveliko poboljšati potiske i čučanj tokom cijele nedelje tada možete i jesti šta god raste pod suncem i dobijati odlične dobitke. Pola kilograma junećeg mesa u obroku nije velika stvar. Ali kada imate 40 godina i kada imate probleme sa holesterolom to je totalno druga priča. Iz godine u godinu život donosi sve veće probleme uzrokovane lošom ishranom, ali i svaka godina je nova mogućnost da se izabere prava hrana za konzumiranje. To je vaš izbor.


Suplementacija

Vitamini i minerali su neophodni u svim uzrastima. Kada ste mladji bodibilding suplementi imaju najviše smisla. Kako starite naglasak se pomjera prema suplementima koji mogu da pomognu zglobovima, poboljšanju cirkulacije i smanjenju postojećih zdravstvenih problema, koji su proizašli od godina treninga. Pored toga hormonska terapija ili suplementacija testosteronom takodje može pomoći da poboljšate kvalitet života u velikoj mjeri, posebno kada prirodni nivoi testosterona krenu da padaju kod muškarca.

Starenje je neminovno – u stvari to je cilj života. Medjutim prilagodjavanje treninga, ishrane i suplementacije vam može pomoći da se izborite sa negativnim efektima starenja. Iskoristite dobre stvari koje dolaze od starenja – iskustvo i mudrost – i vodite više računo o svom tijelu u medjuvremenu.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar