11. ruj 2012.

LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE KOJE ČESTO PRAKTIKUJU DOBRI BODIBILDERI

Zabavno je biti velik, ali to nije baš lako. I mi smo ljudi, baš kao i svi ostali. I mi smo lijeni povremeno. Hoćemo da idemo prečicama. Uživamo u brzoj hrani kao i svako. Ali dolazi vrijeme kada je veoma važno da se ispitaju naše prehrambene navike i da se izmjeni životni stil ba bi osigurali da naša prehrambena praksa čini dobro našem tijelu na duži period.


Konzumacija alkohola

Čaša crnog vina može biti dobra za srce, ali nekoliko rundi svake večeri tokom cijele sedmice sa prijateljima će dehidrirati vaše tijelo, smanjiti vaše mišiće i smanjiti vaše nivoe testosterona. Zašto bi radili protiv sebe i upropastili napredak zbog kojeg ste naporno radili? Držite konzumiranje alkohola na minimumu!


Konzumiranje brze hrane

Ako ste na ciklusu sa testosteronom i  koristite ECA da bi skinuli masne naslage možete onda konzumirati nekoliko krofni tokom dana i dalje biti isječeni. Ali to ne znači da pazite na svoje zdravlje. Bodibilderi su neki od najgorih prestupnika kada je u pitanju konzumiranje brze hrane. Kako to nije dobro za zdravlje onda konzumirajte brzu hranu samo kada imate „cheat day“.


Pretjerivanje u konzumiranju „dijetalne“ hrane

Samo zato što gazirana pića ne sadrži kalorije i šećere ne znači i da je dobra za vas. U suštini, neki istraživači tvrde da je zdravije piti gazirana pića i jesti kalorije nego pretjerivati sa istom i dozvoljavati hrpi nepoznatih hemikalija da vam ulazi u tijelo. Mala dijetalna gazirana pića i druga hemijska hrana vas neće povrijediti, ali nemojte da konzumiranje istih postane standardna praksa, neka vaše zdravlje bude na prvom mjestu kako uvijek i treba da bude.


Nedostatak fokusa na zdravlje

Govoreći o zdravlju, vaša ishrana i trening ne treba da se svodi samo na to koliko kalorija i proteina unosite. Umjesto toga trebalo bi da imate sveobuhvatan pristup treningu i ishrani. Nemojte jesti ništa ili raditi trening koji će biti loš za vas tokom dužeg perioda. Ako pokušavate da radite čučanj sa 200 kilograma i 3 ponavljanja sa tim i ako sumnjate da ćete lako povrijediti koljena sa tim onda nemojte to raditi. Ako ce konzumiranje preko 2 kile crvenog mesa (koliko većina vrhunskih bildera konzumira) da začepi vaše arterije onda nemojte ni to da radite. Zdrav razum čini da mnogi sportisti izbjegavaju jednoličan način razmišljanja dok tragaju za novim mišićima.


Mudar bilder će preporučeno od svog doktora raditi krvne pretrage bar jednom godišnje da bi utvrdio koliko je zdrav. Bilo koji sportista koji koristi hemijsku pomoć da bi dobio najbolju moguću figuru (čitaj: koristi steroide) će htjeti da provjeri krvnu sliku svakih 6 mjeseci da bi bio siguran da su enzimi jetre u razumnom opsegu i da je zdravlje na dugoročan period netaknuto.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Amino.ba NE podržava bilo kakvu upotrebu ljekova u svrhu dopinga. Tekst je informativnog karaktera, preveden u originalu.

Nema komentara:

Objavi komentar