4. ruj 2012.

LEE LABRADA – DEFINICIJA TEŠKOG TRENINGA


Možda mislite da trenirate zaista teško, ali da li stvarno dajete sve od sebe u svakoj seriji? Ako ne tjerate sebe do te tačke da ne možete uraditi više ni jedno ponavljanje u svakoj seriji onda ne trenirate dovoljno teško.
 
Da bi se stimulisao mišićni rast potrebno je da pritisnete svaku mišićnu grupu do tačke otkaza odnosno do te tačke da ne možete da uradite još jedno ponavljanje bez tudje pomoći. U tom trenutku vaš mozak prima signal iz mišića koji mu govori da je potrebno stimulisati mišićni rast da bi se mišići bolje pripremili za sledeći trening.

Vaš cilj tokom vježbanja treba da bude progresivni umor mišićne grupe sve više i više sa svakom serijom sve dok ne dodjete do tačke gdje je mišić totalno iscrpljen. Ovo se zove trening do otkaza.

Za razliku od otkaza u pravom životu, ovdje je dobro imati otkaz jer on  signalizira rast. Izmedju serija treba da se odmorite toliko da uhvatite dah koji će vašem tijelu dati mogućnost da ne dodje do otkazivanja kiseonika tokom svake naredne serije. Jednom kada uhvatite dah to je to, vrijeme da radite sledeću seriju.

Ovo ostavlja vrlo malo vremena za ćaskanje sa prijateljima u teretani ili za nešto drugo što vas ometa. To bi i trebalo da bude vaš cilj u teretani, udjete, obavite šta imate i izadjete. Nemojte praviti grešku i mješati težak trening sa dugim treningom.

Nije bitna količina vremena koje provedete u teretani i to se ne računa, bitan je kvantitet i kvalitet koji ostavite unutra. Čuvajte visok intenzitet i zadržite rast koji dolazi.
Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar