8. ruj 2012.

4 SAVJETA ZA DODAVANJE MASE NA PRSA, BICEPS, LEDJA...

Želite veće ruke, ledja, prsa, noge i ostalo, zar ne? Ne možete ih uvećati ako radite iste stvari koje ste radili i do sada. Ako trenutno imate 80 kilograma, onda možete raditi ono što može sportista od 80 kilograma. Ako radite ono što radi sportista od 100  kilograma onda ste vjerovatno i vi na dobrom putu da dobijete tu kilažu. Trebalo bi da jedete više hrane, radite sa većim težinama, više spavate i da koristite suplemente koji vam pomažu da dostignete taj nivo. Evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti da bi vam pomogli da se ponašate kao osoba čiju veličinu i težinu želite dostići.
 

Pojačajte govedinu

Više kalorija, više proteina, više masti – sve to zahtijeva da u vašu ishranu ubacite VIŠE GOVEDINE!! Izaberite vrstu u kojoj uživate, hamburger, stek, sušeno meso ili bilo kako drugačije spremljeno. Samo pazite da unosite 35-50 grama proteina po obroku, svaka 3 sata, i da imate 5-7 obroka na dan. Konzumiranje više kalorija nego što trošite vam je potrebno ako želite da rastete.


Usporite

Pravite veću pauzu izmedju serija, tako da možete trenirati jače, što će rezultirati i time da ćete dizati veće težine. Zauzvrat ćete biti veći i jači i dizati više. Vaši treninzi će trajati duže kako povećate pauze izmedju serija, ali razgovor sa spoterom ili spotiranje njemu će vam pomoći da vrijeme brže prodje. Korist od spotera je takodje u tome da ćete dizati težine na zdrav način, kada napravite pauzu od 2-4 minute izmedju serija.


Ponovo procenite da li trebate da koristite mašine i kablove

Oni ne trebaju mjesto u vašem treningu. I da, najveći profesionalni bilderi takodje koriste mašine – ali počeli su ih koristiti tek kada su dostigli svoju početnu masu koju su izgradili (pogadjate već) sa teškim vježbama konstantnim korištenjem slobodnih tegova. Čučnjevi, mrtvo dizanje, potisci i pregibi su imperativ za izgradnju novi slojeva mišića. Možete da precizirate ono što želite sa mašinama, ali balansiranje i napor koji se koristi da bi se diglo gvoždje i da bi se tako borilo protiv gravitacije je zahvalno kao ni jedna druga aktivnost u smislu izgradnje mišićne mase.


Procenite svoj životni stil

Da li možete da bacite pogled na svoje dnevne aktivnosti i da izbacite one stvari koje su kontraproduktivne za vaš ciljeve koji su npr. budjenje sa 8-10 kila mišića više. Da li ostajete napolju suviše kasno, ili ste u stresnoj vezi koja ometa vaš trening i sputava vaš oporavak? Da li trošite mnogo vremena na slabo nagradjen posao ili neki drugi poduhvat koji vam ograničava vrijeme koje bi mogli posvetiti teretani? Ako ste u klubu cjelu noć, ne odmarate se, ne spavate ili slabo jedete – onda nikada nećete postati sportista koji bi željeli. Promjenite svoje navike i primjetićete da vaša ledja, prsa, biceps, triceps i noge reaguju sa novim rastom što je rezultat dodavanja novih i pozitivnih navika.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar