12. ruj 2012.

KONTROLISANJE HIDRATA ZBOG UPRAVLJANJA TJELESNOM TEŽINOM

Kada je u pitanju fino spremanje hrane koje ce vam pomoći u vašim bodibilding ciljevima neke stvari su lagane, a neke stvari su teške. Konzumiranje hrane koja sadrži masti je veoma jednostavno. Jedete dosta svježih oraha, prirodnog maslaca od kikirikija, masnoće iz mesa koje konzumirate, a i tablete sa ribljim uljem će dobro odraditi posao. Ne morate se voziti kroz masti da bi ih dovoljno unjeli. Ne treba puno razmišljati o mastima koje konzumirate. Proteini mogu biti malo prepredeniji, sa svim svojim dostupnim izvorima kojima se služe bodibilderi. Dovoljno je konzumirati whey, govedinu, ribu, jaja i piletinu kao primarne izvore proteina, i možete popuniti praznine sa manje kvalitetnim izvorima proteina kao što je soja ili sušeno meso.
 

Kada počinjemo razmišljati o ugljenih hidratima stvari postaju veoma nesigurne, ali i veoma jednostavne. Hidrati su ono što naše tijelo koristi kao izvor energije. Hidrati su takodje i ono što nas čini masnima. Tu se nalazi balans koji se mora pažljivo odrediti da se konzumira dovoljna količina hidrata koja će vam dati adekvatnu energiju za trening, dok istovremeno masti na vašem tijelu ostaju iste ili se minimalno povećavaju. Nije lako ovo uraditi. Morate dobro razumjeti svoje tijelo i matematički prilagoditi unos hidrata kako bi bili uspješni.


Započnite sa tačnim mjerenjem vaše tjelesne težine. Procijenite postotak masti koje imate na tijelu. Uslikajte se. I konačno snimite svoje nivoe energije. Ovo može zvučati smiješno, ali treba da kreirate sistem brojki na osnovu kojeg ćete ocjenjivati kako se osjećate, npr. ako se ocjenite sa 1 to znači da ste skoro pa letargični, dok recimo 10 znači da ste prepuni energije. Kako počinjete da manipulišete hidratima ovaj sistem ocjenjivanja će se pokazati vrlo korisnim.


Dalje, izračunajte tačnu količinu hidrata koje trenutno unosite u toku dana. Možete koristiti svoj smartphone, iPod ili neku web stranicu koja pruža informacije o hidratima i kalorijama i mnogi će učiniti dosta tačno za vas. Ako ste spremni da smršate onda možemo početi.


Promjene treba uvoditi postupno. Smanjujte vaš dnevni unos za 200 kalorija, ili za 50 grama hidrata. Ako jedete 5 obroka svaki dan to je samo 10 grama hidrata po obroku, ili 40 kalorija – tek nekoliko zalogaja. Svaku sedmicu trebali bi se vagati mjereći istovremeno nivoe energije i gubitak tjelesnih masnoća, p a po potrebi opet smanjiti hidrate za dodatnih 50 grama po danu. Uskoro ćete pronaći čaroban broj sa kojim ćete gubiti masnoće, a vi ćete onda trebati da zaustavite daljnje spuštanje hidrata. Jednom kada se progres zaustavi ili uspori, dodajte još jednu redukciju. Vaš sistem će biti kompletan i naučan, a vaši rezultati će biti nepobitni.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar