29. ožu 2011.

Ronny Rockel pobjedio na 2011 Mr Europe Pro

Madrid, Španija je 26. Marta bio domaćin takmičenja 2011 Mr Europe Pro, na kome je pobjedio sjajni njemački takmičar Ronny Rockel. Roelly Winklaar se morao zadovoljiti drugim mjestom, a Flex Lewis, koji je 
osvojio prvo mjesto na skorašnjem IFBB Pro British Grand Prix u kategoriji 202 funte je ovdje zauzeo treće mjesto i time se plasirao na ovogodišnji izbor za Mr Olympiu. 
Pogledajte video klip sa uporednim nastupom finalista:  



Prvih 5 mjesta:

1. Ronny Rockel 
2. Roelly Winklaar 
3. Flex Lewis 
4. Robert Piotrkowicz
5. Toney Freeman

25. ožu 2011.


WHEY PROTEIN ili AMINOKISELINE

Da li su samo aminokiseline unutar whey proteina odgovorne za rast mišićne mase ili je nešto drugo još u pitanju? Prema internet stranici Tropicana Fitness, obavljena je jedna studija koja je za cilj imala da utvrdi baš to. Naučnici sa Univerziteta u Arizoni su učesnicima u ispitivanju dali slijedeće:
1. 15 grama whey proteina
2. 7 grama esencijalnih aminokiseline (količina koja se nalazi u 15 g whey proteina)
3. 8 grama ne-esencijalnih aminokiselina


Zatim su izmjerili kako je svaki od navedenih obroka povećao sintezu proteina (mjerilo mišićne izgradnje). Rezultati su pokazali da je samo whey protein bio u mogućnosti značajno povećati sintezu proteina. Takođe je zanimljivo da je reakcija inzulina bila 5 do 20 puta veća u whey grupi u poređenju sa ostale dvije grupe. Inzulin u tijelu je najanaboličniji hormon, što je isto tako važno.






Preporuka
Pokušajte sebi obezbjediti jedan do dva proteinska napitka dnevno. Najvažnije vrijeme uzimanja proteinskog napitka je odmah nakon treninga, kada bi ste trebali uzeti whey protein (Protilox, Amino Whey, Varcil...). A ukoliko uzimate proteinski napitak uveče pred spavanje, onda neka to bude neki protein sa sporijim otpuštanjem (micelarni kazein) kao što je Orbilox8.


23. ožu 2011.

OMEGA-3 MASNE KISELINE SPRIJEČAVAJU DEBLJANJE

Masna riba, poput tune i lososa, sadrži visoke razine omega-3 masne kiseline, koje se preporučuju za sprečavanje srčanog udara i dijabetesa tipa II i promicanje zdravlja krvnih žila. Studije na životinjama su pokazale da je povećan unos omega-3 masnih kiselina spriječio debljanje kod životinja koje su konzumirale hranu koja deblja, te  je smanjio postotak masnoća kod pretilih životinja. Do sada, ovi rezultati nisu reproducirani kod ljudi. Međutim, većina studija na ljudima je provedena tokom kratkog vremenskog razdoblja i koristio se mali  broj test subjekta.

Omega-3 masne kiseline bi trebale imati neke pozitivne učinke na kontrolu tjelesne težine u ljudi, jer oni potiskuju apetit, uništavaju masne ćelije, te potiču promjene u aktivnosti gena skeletnih mišića, srca, jetre, crijeva i masnog tkiva koje sprečavaju gomilanje masti, pospješuju iskorištavanje masti i povećavaju potrošnju energije. Potrebne su nam dobro kontrolirane, dugoročne studije na ljudima, da bi odredili ulogu omega-3 masnih kiselina u kontroli tjelesnih masnoća. 
(Obesity Reviews, 10: 648-659, 2009)

22. ožu 2011.

ODRŽAVANJE TEŽINE

Devedeset posto osoba koje su na dijeti izgubili na težini vratili su istu u roku od 12 mjeseci. Zamjenski obroci u vidu napitka (namjenski napravljena mješavina više vrsta proteina, tzv. proteinski blend, rastvoren u vodi) može biti ključ za dugoročnu kontrolu tjelesne težine. Više od 10 studija su pokazale da zamjenski obrok poput blenda Orbilox8 kao dio dijete sa smanjenim unosom  kalorija efikasno pomaže pri mršavljenju i održavanju težine.
Španjolski istraživači proučavali su održavanje težine za šest mjeseci kod osoba koje su prethodno izgubile najmanje 5 posto njihove tjelesne težine tokom šestomjesečnog programa mršavljenja. Polovica ispitanika zamijenili su večeru nisko-kalorijskim napitkom , a druga polovica se držala dijete smanjenog kalorijskog unosa. U grupi sa proteinskim napitkom , 84 posto su bili u mogućnosti zadržati težinu ili izgubiti dodatnu težinu, u usporedbi s 58 posto u grupi koja je bila na dijeti. To je još jedna studija koja pokazuje vrijednost nisko-kalorijskih proteinskih napitaka, odnosno zamjenskih obroka u održavanju težine. Zamjenski tekući obrok samo jedan ili dva puta sedmično (no za najbolje rezultate svakako se preporučuje svakodnevno) bi moglo biti dovoljno za održavanje težine i spriječavanje prejedanja. (European Journal of Clinical Nutrition, 63: 1226-1232,2009)


Branch Warren pobjednik IFBB PRO BRITISH GRAND PRIX 2011

Nakon Arnold Clasic-a, Branch Warren je pobjednik i takmičenja koje je održano u Britaniji.
2. mjesto u Open kategoriji zauzeo je Roelly Winklaar; 3. mjesto Johny Jackson i 4. mjesto njemac Ronny Rockel. Prvo mjesto u kategoriji 202 funte uzeo je James Flex Lewis.


Pogledajte video sa uporednog poziranja prve četvorice.


Dobrodošli na naš blog!

Na ovom mjestu postavljaćemo interesantne tekstove vezane za fitness, bodybuilding, sport i sportsku ishranu....