25. ožu 2011.

WHEY PROTEIN ili AMINOKISELINE

Da li su samo aminokiseline unutar whey proteina odgovorne za rast mišićne mase ili je nešto drugo još u pitanju? Prema internet stranici Tropicana Fitness, obavljena je jedna studija koja je za cilj imala da utvrdi baš to. Naučnici sa Univerziteta u Arizoni su učesnicima u ispitivanju dali slijedeće:
1. 15 grama whey proteina
2. 7 grama esencijalnih aminokiseline (količina koja se nalazi u 15 g whey proteina)
3. 8 grama ne-esencijalnih aminokiselina


Zatim su izmjerili kako je svaki od navedenih obroka povećao sintezu proteina (mjerilo mišićne izgradnje). Rezultati su pokazali da je samo whey protein bio u mogućnosti značajno povećati sintezu proteina. Takođe je zanimljivo da je reakcija inzulina bila 5 do 20 puta veća u whey grupi u poređenju sa ostale dvije grupe. Inzulin u tijelu je najanaboličniji hormon, što je isto tako važno.






Preporuka
Pokušajte sebi obezbjediti jedan do dva proteinska napitka dnevno. Najvažnije vrijeme uzimanja proteinskog napitka je odmah nakon treninga, kada bi ste trebali uzeti whey protein (Protilox, Amino Whey, Varcil...). A ukoliko uzimate proteinski napitak uveče pred spavanje, onda neka to bude neki protein sa sporijim otpuštanjem (micelarni kazein) kao što je Orbilox8.


Nema komentara:

Objavi komentar