23. ožu 2011.

OMEGA-3 MASNE KISELINE SPRIJEČAVAJU DEBLJANJE

Masna riba, poput tune i lososa, sadrži visoke razine omega-3 masne kiseline, koje se preporučuju za sprečavanje srčanog udara i dijabetesa tipa II i promicanje zdravlja krvnih žila. Studije na životinjama su pokazale da je povećan unos omega-3 masnih kiselina spriječio debljanje kod životinja koje su konzumirale hranu koja deblja, te  je smanjio postotak masnoća kod pretilih životinja. Do sada, ovi rezultati nisu reproducirani kod ljudi. Međutim, većina studija na ljudima je provedena tokom kratkog vremenskog razdoblja i koristio se mali  broj test subjekta.

Omega-3 masne kiseline bi trebale imati neke pozitivne učinke na kontrolu tjelesne težine u ljudi, jer oni potiskuju apetit, uništavaju masne ćelije, te potiču promjene u aktivnosti gena skeletnih mišića, srca, jetre, crijeva i masnog tkiva koje sprečavaju gomilanje masti, pospješuju iskorištavanje masti i povećavaju potrošnju energije. Potrebne su nam dobro kontrolirane, dugoročne studije na ljudima, da bi odredili ulogu omega-3 masnih kiselina u kontroli tjelesnih masnoća. 
(Obesity Reviews, 10: 648-659, 2009)

Nema komentara:

Objavi komentar