30. ruj 2011.

Chris Aceto - 10 jednostavnih pravila da izgradite masu


Mišićna masa je glavna stvar u bodibildingu. Možete pričati o simetriji, obliku i definiciji, ali na kraju mišićna masa je ta koja oblikuje stas. Da bi izgradili masu morate poštovati tri pravila: morate imati kvalitetnu dijetu, jak trening i kvalitetnu suplementaciju. To nije raketna nauka, ali naravno postoje odredjeni trikovi.

Da bih vam uštedio vrijeme i trud napisao sam 10 savjeta koji ce vam uvećati anabolizam i stvaranje pozitivnog nitrogenskog balansa – da bi krenuli pakovati mišićnu masu vi morate imati više nitrogena putem proteina i treninga nego što trošite prirodnim metaboličkim procesima.

1 Naglasite negativni dio pokreta
Rast mišića je logičan nusprodukt mišićnih kontrakcija. Mnogo naglaska je stavljeno na koncentrični dio pokreta gdje se mišić skraćuje tokom kontrakcije. Istezanje mišića tokom ekcentrične ili negativne faze pokreta izaziva rast mišića tako što se produžuje tenzija na ciljani mišić. Naglašavajući negativni dio pokreta je dobra tehnika da opteretite mišiće te dobijete velike promjene u masi.

2 Jedite ribu
Riba sadrži velike količine masti – losos, na primjer – daje nam sve popularnije omega3 masne kiseline. Sigurno se pitate zašto je ovo važno. Omega3 čine mišiće osjetljivijim na insulin, dakle, oni pune glikogenske depoe i aminokiseline ulaze u mišiće dok istovremeno pohranjuju glutamin.

3 Povećajte unos natrijuma
Ne šalim se. Natrijum je jako važan mineral ako vam je cilj izgradnja mišića. Natrijum ima lošu reputaciju jer zadržava vodu što je noćna mora svakog bodibildera koji se sprema za takmičenje. Dobra stvar natrijuma je to što povećava pohranjivanje ugljenih hidrata i apsorbciju aminokiselina dok istovremeno povećava osjetljivost mišića na insulin.
(Naš savjet je da ovo uzmete sa rezervom, naročito ukoliko imate povišen krvni pritisak ili bilo kakve zdravstvene probleme - amino.ba)

4 Prekinite sa aerobnim aktivnostima
Aerobni trening ima loš učinak na izgradnju mišićne mase. Aerona aktivnost ometa dobitke u snazi i oporavku dok takodje „spaljuje“ dragocjeni glikogen i amino kiseline razgranatog lanca (BCAA). Dodavanje čiste mišićne mase je najbolji put da povećate metaboličku potrošnju (RMR), što je RMR veći , više kalorija se troši i mnogo je lakše ostati „čist“ bez viška masnih naslaga. (Naš savjet je da ne izbacujete potpuno aerobne aktivnosti radi zdravlja srčanog sistema, već da isti uskladite sa ciljem izgradnje mišićne mase, odnosno da kardio radite "umjereno" - amino.ba)

5 Dižite tegove eksplozivno
Količina sile koju mišići prave je proporcionalna kolčini mišićnog rasta koji možete ostvariti. Sila je definisana kao masa (težina koju dižete) pomnožena sa ubrzanjem (brzina kojom podižete/spuštate teret u pozitivnoj fazi kontrakcije ). Da bi stvorili veću silu, onda, progresivno povećavajte težinu dok eksplozivno dižete teret – u ovom kontekstu vi zapravo povećavate brzinu tokom druge polovine ponavljanja.

6 Dramatično povećaje kalorije tokom 3 dana
Nikada nećete postići pozitivan nitrogenski balans na nisko kaloričnoj dijeti. Potrebna vam je kvalitetna hrana – ugljeni hidrati, proteini i masti – da bi izgradili nove mišiće i podstakli oporavak. Povećanje kalorija (sa 3000 na 4500 po danu, na primjer) u roku od tri dana može podstaknuti rast, dok će dodati malo (ako uopšte doda) masti. Glavna stvar je ograničiti unos viška kalorija tokom ta tri dana; Tada ćete stimulirati povećanjem mišićne osjetljivosti na insulin i pružanjem više ugljenih hidrata za pohranu u glikogenske depoe. Ako ste u stanju pretreniranosti – i ako ne dobijate novu mišićnu masu, što je čest slučaj, dodatne kalorije će potaknuti anabolizam prije nego što se krenete mastiti. To je i razlog zašto povećavamo unos kalorija na samo tri dana. Poslije ovoga, povratak vašoj tipičnoj dijeti će rezultirati time da gradite nove mišiće bez dobijanja neželjenih masti.

7 Odmarajte
Mnogi bodibilderi ne mogu napakovati mišićnu masu jer previše treniraju i organizam im se ne može oporaviti od napornih treninga. Uzimanje nekoliko dana bez treninga možete vratiti glikogen, povećati anabolizam i dozvoliti hormonalnim indeksima kao što su testosteron i kortizol da se vrate na normalu.

8 Jedite u toku noći
Anabolizam zavisi od broja kalorija. Kao što je poznato bodibilderi jedu 4 do 6 puta na dan da bi povećali absorpciju hranjivih tvari i osigurali stalni priliv ugljenih hidrata, proteina i masti. Proširenje na 4 do 6 obroka na dan, uključujući u plan i proteinski šejk tokom noći može podstaknuti dodatni rast. Glutamin, uz 30 grama proteina i ugljenih hidrata, zajedno sa „velikom trojkom“ (pogledajte stavku br. 10) je odličan izbor za konzumiranje u toku noći.

9 Povećajte snagu radeći powerlifterski trening
Vaši mišići reaguju na trening na tri načina. Kada radite sa mnogo ponavljanja (preko 15), tu je povećanje izdržljivosti bez povećanja snage ili mase. Šest do dvanaest ponavljanja – raspon na kome je većina bodibildera. Povećava snagu i podstiče mišićni rast. Powerlifteri se generalno drže malog broja ponavljanja, dva do četiri po seriji, koji dodaju snagu u malim količinama.Medjutim ako izdvojite jednu sedmicu u kojoj ćete raditi sa gomilom tegova i niskm brojem ponavljanja naknadno poboljšanje snage će vas učiniti snažnijim kada se opet vratite na veći broj ponavljanja.Evo formule: više snage je jednako veća tenzija na mišiću što prouzrokuje mišićni rast. (Naš savjet je da se dobro zagrijete i budete maksimalno oprezni prilikom izvođenja vježbi sa velikim težinama i malim brojem ponavljanja, jer je ovdje povećana mogućnost povrede - amino.ba)

10 Velika trojka u suplementaciji: Glutamin, kreatin i BCAA
Glutamin je sinomim za imunitet. Ako ste pretjerano pod stresom zbog dijete ili treninga, vaš opustošeni imuni sistem kreće sa otpuštanjem glutamina u krv. Niski nivoi glutamina će spriječiti rast mišića, to je razlog zašto je suplementacija glutaminom veoma važna.

Kreatin se povezuje sa dodatnom snagom i sposobnošću da proizvodi više adonezin trifosfata (ATP) – koji služi kao gorivo za trening i rast. Suplementacija kreatinom omogućuje bilderima da povećaju količinu kreatina u mišićima što omogućuje povećanjem snage i ATP – bez neželjenih masnoća koje bi dobili kada bi pokušavali uzeti istu količinu kreatina iz hrane. 

Amino kiseline razgranatog lanca (BCAA) djeluju kao dobar izvor goriva kada su glikogenski depoi prazni. Dodavanjem BCAA vašem prehrambenom programu ćete povećati nitrogeni balans čime ćete spriječiti kataboličko stanje koje proizilazi zbog pretreniranosti ili tokom držanja dužih dijeta.

Autor Chris Aceto, trener šampiona
Prevod Milan Kljajić

29. ruj 2011.

Složene serije: za odrana i napumpana prsa i tricepse







Složene serije su uistinu jedan od najboljih i najbržih načina za dodavanje mase na cijelo tijelo. Kao što znate pakiranje kao stijena tvrde mišićne mase bez masti koja to prati je nešto što svi želimo kao bodibilderi. Super serije su jedan od najboljih načina da se to postigne, ali složene serije će vas odvesti tome cilju još brže i bolje.
Složene serije sistematski stavljaju dvije ili više različitih vježbi koje zajedno čine skup. To pogadja i desetkuje jedan dio tjela na jednostavan i brutalan način. Brz i jednostavan je način na koji i treba da se vježba jer nemate vremena da provodite sate u teretani praveći abnormalno duge pauze gledajuci „krajolik“ u teretani ili se upuštati u priču. Ovo je tehnika koja će totalno izmoriti vaše mišiće koristeći različite vježbe, uglove i tempo. Za prsa i triceps ja idem na rutinu pomoću koje ću najviše izmoriti mišiće i pogoditi sva moguća vlakna. Važna stvar na koju treba obratiti pažnju kod ovakve vrste treninga je brzina izvodjenja i podizanje tereta koji koristite. Manipulirajte ovim stvarima da biste izvukli najviše tokom vašeg treninga. Ujedino to su dve najvažnije promjenljive sa kojima treba manipulisati da bi izvukli maksimalnu korist.
Postoje dvije dominante vrste mišićnih vlakana. Imate tip 2B (brzo dejstvujuća vlakna) i tip 1A (sporo dejstvujuća vlakna) mišićna vlakna. Svaka mišićna grupa na vašem tijelu ima različite količine svakog od ovih vlakana. Vaš cilj treba da pogodite obe grupe mišićnih vlakana! Kada ih tako pogodite i izmorite oni će da rastu. Dobro ih izmorite, zatim im dajte kvalitetan oporavak i ishranu i postaće jači i veći nego ikada. Ključ je i u brzini ponavljanja, najbolji način da „poderete“ specifične grupe mišića i natjerate ih da vrište je da varirate sa brzinom ponavljanja u složenim serijama. Za primjer ćemo da kreiramo složenu seriju od dvije vježbe koje smo vjerovatno svi radili. Radićemo potisak sa klupe dvoručnim tegom i razvlačenje sa kablovima. Izaberite težinu sa kojom znate da možete uraditi 3 serije sa 8-10 ponavljanja,ali ne i više od 12 ponavljanja. Za razvlačenje sa kablovima stavite polovinu od težine sa kojom uradite jedno ponavljanje.
Znam da mislite kako je to prelagano, ali spustite ego na sekundu. Vidjećete i zašto kada dodjete do treće serije. Zapamtite da je težina sa kojom radite ključna stvar. Ciljajte da radite 10 ponavljanja u svakoj seriji, 8 je najmanji broj ponavljanja koji treba da uradite u bilo kojoj seriji. Razlog zbog kojeg je ovo bitno je to što trebamo da totalno uništimo mišiće u trećoj seriji. Razlog zašto u prvoj vježbi stavljamo veći teret je taj jer smo odmorni u toku izvodjenja prve vježbe. Dajte sve od sebe da čuvate težinu istom kada krenete raditi seriju. Smanjite težinu ako je baš nemoguće da završite zadan broj ponavljanja. Možda ćete osjećati da možete i više poslije prve serije potiska sa klupe, ali nemojte ići sa preko 75 % od maksimuma jer će vas razvlačenje kablovima dodatno iscrpjeti. Takodje trebate izabrati vježbe u kojima ste snažni i možete raditi sa jakim težinama.



Implementacija
Odradite jednostavnu i moćnu seriju potiska sa klupe...svih deset ponavljanja. Dižite brzo i teško da angažujete 2B tip mišićnih vlakana i odmah nakon završene serije idite do mašine za razvlačenje i stanite u startnu poziciju. Startna pozicija treba biti kada se tegovi podignu i ne dozvoliti tokom izvodjenja serije da se opuste. Tako će biti mnogo veća tenzija na prsnim mišićima i prednji mišići ramena neće preuzeti teret na sebe. U 2 sekunde uradite letenje sa jednom rukom, onda i drugom, a zatim uradite puno razvlačenje sa obe ruke. To računajte kao jedno ponavljanje. Razvlačenje sa jednom rukom radi dve stvari odjednom. Mudro koristi vrijeme tokom serije i udvostručuje torturu prsnih mišića zato što je tenzija na njega mnogo napetija i mnogo duže traje. Odradite obe vježbe još dva puta do otkaza prsnih mišića.

Kolateralna šteta
U tri serije jednostavnog i moćnog potiska sa klupe trebalo bi da aktivirate tip2 mišićnog vlakna srednjeg dijela grudi. Sa gore odradjenim razvlačenjem kablovima ste angažovali ista mišićna vlakna, a uz njih i tip1 mišićnih vlakana na donjem dijelu prsa.
Ova vrsta manipulacije sa teretom i brzinom bi trebalo da rezultira zapošljavanjem sa još više mišićnih vlakana sa čim ćete napraviti progres tokom napornih serija.
Pod uslovom da održavate stalnu količinu ponavljanja i brzinu shvatićete da će se vaši mišići puno ranije umoriti i biti brže pod otkazom nego što bi bili u nekim tradicionalnim strategijama ili čak u superserijama.
Odlična tehnika složenih serija je da mijenjate ravnu šipku sa bučicama i obratno u vježbama koje to dozvoljavaju. Uzimajući vježbe sa bučicama i spajajući ih sa bodyweight vježbama je takodje odlično riješenje. Svako od ovih uparivanja pomaže vježbačima da stabilizuju opterećenje kroz serije. Jačanje srednjih mišića u ramenima će dovesti i do veće osnove i toga da dižete veće težine. Veće težine će vas dovesti do fizioloških promjena koje su potrebne da budete veliki i dobro izgradjeni. Probajte takodje držati broj serija u rasponu od 3 do 6 i da istovremeno zadržite veliki broj ponavljanja, ako se sjećate to je izmedju 8 i 10 ponavljanja. Trebalo bi da povećate težine ako možete odraditi 6-8 serija sa 10 ponavljanja u 6 vježbi. To je visoki volumen koji će natjerati vaša prsa da mole za milost. Složene serije vam dozvoljavaju da odradite mnogo više vježbi u kraćem vremenskom razdoblju nego inače.
                                                       
                                          

Savjeti da radite ispravno
- Držite broj ponavljanja i težine istim tokom serija. Povećajte ih kada ste sigurni da ih možete završiti.
- Neka vam pauze izmedju serija traju 30-60 sekundi
- Održavati rutinu kako napredujete će biti sve teže. Ne pravite pauzu dok ne završite sve vježbe koje ste planirali.
- Držite težine konstantno (težina sa kojom počinjete je ista kao i ona sa kojom završavate)
- Probajte izabrati dva različita ugla ili komada opreme da spojite vježbe. Nemojte izabrati dve vježbe koje pogadjaju ista mišićna vlakna ili su pod istim uglom sem ako nije slučaj da se fokusirate na specifični dio prsnog područja gdje bi to bila prednost.
Primjer:
NE RADITE: Propadanja i kontra kosi potisak, potisak sa šipkom i potisak sa bučicama.
RADITE: Razvlačenje kablovima i kosi potisak sa klupe, sklekove i razvlacenje bučicama na kosoj kupi.

- Budite sigurni da ste pogodili komplet prsa na kraju treninga.


Primjer treninga za prsa i triceps
Grudi
Potisak bučicama sa kose klupe & potisak dvoručnim tegom sa ravne klupe
3-4 serije, 10-12 ponavljanja
Odmor od 30-60 sekundi

Potisak bučicama sa ravne klupe & razvlačenje kablovima
3-4 serije, 10-12 ponavljanja
Odmor od 30-60 sekundi

Potisak na mašini & potisak bučicama na kontra kosoj klupi
3-4 serije, 10-12 ponavljanja
Odmor od 30-60 sekundi

Sklekovi sa podignutim nogama & pullover
3-4 serije, 10-12 ponavljanja
Odmor od 30-60 sekundi

Triceps
Potisak kablom & propadanja
4 serije, 10-12 ponavljanja
Za kraj odradite „uske“ sklekove (ruke u širini ramena ili malo manje), 30 ponavljanja

Autor Dre Farnell
Prevod Milan Kljajić



26. ruj 2011.

Šta će poboljšati ili pogoršati vašu dijetu?


Tokom godina treninga naučio sam da postoje faktori koji su apsolutno kritični kada je u pitanju gubitak masnih naslaga. Takodje sam naučio da mnogi faktori koji se čine kritičnim to zapravo i nisu.
Kritični faktori za gubljenje masnih naslaga su jednostavni – vi ih vjerovatno već znate. To su oni faktori koji neće uništiti vašu rutinu u skidanju masnih naslaga zbog koje se odustaje. U ovom članku ja ću dati odgovor na oba pitanja iz naslova.

Šta raditi da izgubite masne naslage?

1 - Jedite manje. Da bi vidjeli napredak u gubljenju masnog tkiva morate unositi manje kalorija nego što trošite. Ako ne unosite manje od toga vaše tijelo neće imati razloga da troši masne naslage.

2 – Pazite šta jedete. Ako jedete smeće od hrane teže ćete izgubiti masno tkivo. Nisu sve kalorije iste. Ako jedete smeće od hrane, a i dalje unosite manje kalorija nego što vam je potrebno, vaše tijelo opet neće tako lako spaljivati sopstvene masti. 1500 kalorija iz masne i nezdrave hrane nije isto kao 1500 kalorija iz čiste, zdrave i prirodne hrane. Jesti manje kalorija jeste važno, ali i jesti kvalitetno je takodje mnogo važno.

3 – Trenirajte kako treba. I dalje trenirajte teško sa velikim težinama. Dodajte intervalne treninge u vašu kardio sesiju (ne duge, spore treninge, neka kardio trening bude izazov ). Vaše tijelo treba velike težine dok trenirate da bi izgubili masno tkivo. Pogledajte stvari na ovaj način...šta mislite da će spaliti više kalorija i ubrzati vaš metabolizam...dizanje laganih težina od kojih se nećete ni umoriti ili dizanje velikih težina koje su pravi izazov za vaše tijelo. Veće težine ne samo da će spaliti više kalorija, one će reći tijelu da čuva mišiće kako bi se i dalje mogao nositi sa velikim težinama.

Šta će zaustaviti topljenje masnih naslaga?

1 – Preveliki unos kalorija. Ovo je jednostavno. Ako jedete previše nećete izgubiti masne naslage.

2 - Premalen unos kalorija. Vaš metabolizam treba gorivo. Ako ne unosite dovoljno kalorija vaše tijelo će se braniti na taj način što će svaki idući višak kalorija skladištiti kao mast ili će krenuti trošiti mišiće umjesto sala.

3 – Ovdje imamo preokret. Možete ići nisko sa kalorijama vrlo kratak period i dobiti veoma dobre rezultate. Govorimo o 800-100 kalorija na dan. Teško je to uraditi i trenirati jako na tom nivou, ali to može biti odličan prvi korak za gubljenje masnih naslaga. Budite sigurni da nećete predugo biti na ovom režimu, nekoliko dana najviše, a onda polako dignite količinu kalorija koju unosite.

4 – Loš trening. Koristeći lagane težine, previše ponavljanja i spori kardio trening zaustavićete skidanje masti sa sebe. Postoje neki izuzeci, ali generalno govoreći, morate trenirati naporno i teško i dalje ako želite da skinete taj višak sa sebe. Ovo je jedna od onih stvari koje je jako teško sprovesti u praksi. Vi možete trenirati sa laganim težinama i više ponavljanja, ali nemojte očekivati dobre rezultate.

Šta ne smeta?

1 – Raditi kardio odmah ujutru. Iskreno, možete uraditi vaš kardio bilo kada. Možda ćete primjetiti malo veči gubitak masnih naslaga ako ga uradite odmah po ustajanju, ali ako radite intervalne treninge (kao što bi i trebali ako želite da izgubite masne naslage) i ne možete ih uraditi punim intenzitetom rano ujutru (ja ne mogu), onda nije dobra stvar da radite kardio odmah ujutru. Lično, ja radim kardio kasnije tokom dana. Tada sam razbudjen i mogu dati mnogo više nego ujutru. Ako pak možete odmah ujutru trenirati, onda odlično. To će takodje dobro uticati na vaše masne naslage. I za kraj – nije važno kada radite kardio dok god to radite teško i dajete sve od sebe. 

2 – 6 obroka na dan. Odlična stvar, ako ste u mogućnosti jesti svaka 3 sata. Svakako će pomoći u gubljenju masnog tkiva. Ali ako ne možete jesti 6 puta na dan to ne znači da nećete imati rezultate. Nemojte se uzrujavati ako jedete samo 3 puta na dan. Ja radim tako cijelo vrijeme, sem kada treniram da bih spalio masti. Ja čuvam mišiće i moj metabolizam je brz zbog treninga koje imam. Samo budite sigurni da jedete kvalitetnu hranu i da držite vaš kalorijski unos nižim nego što vam je potrebno.

3 – Uhvatila vas je glad, užas! Gladni….i to dok držite dijetu! Gledajte to na ovaj način, glad je znak da vaše tijelo nema hrane u stomaku i da mora trošiti kalorije iz zaliha (mora trošiti masti). Naravno, tokom dijete se izgubi i nešto mišića, ali to nije toliki problem kao što neku ljudi misle. Kada trenirate sa težinama to je velika stimulacija i motiv tijelu da zadrži te iste mišiće koji dižu težine. Jedite dovoljno proteina tokom dana, trenirajte naporno i onda se ne trebate bojati da ćete spaliti mišiće tokom dijete.
Iskreno, volim dok sam gladan tokom dijete, posebno prije treninga. Ako trenirate praznog stomaka vaš hormon rasta će mnogo bolje reagovati na trening. Imaćete bolje rezultate. Ako radite na stvaranju mišića, vi ne želite da budete gladni. Vi želite da vaše tijelo ima stalno snabdijevanje hranjivim tvarima i zbog toga trpate sve u sebe. Kada gubite masti, vi koristite skladištene nutrijente.

4 – Uzimanje sagorjevača masti. Suprotno onome sto pročitate u raznim magazinima, sami sagorjevači masti ne daju tako dobre rezultate. Vaš metabolizam i trening (i ishrana naravno) rade daleko bolji posao što se tiče gubitka masnih naslaga.  Ne možete uzeti pilule i postati “odrani”. To jednostavno ne radi na taj način. Morate se potruditi. Ako malo razmislite vaš bazalni metabolizam iznosi preko 1000 kalorija na dan. Pilule ne mogu sagorjeti toliko kalorija tako da je jedino riješenje da dobro isprogramirate vaš trening i ishranu.

5 – Pojesti nekada smeće od hrane. To je ono sto jedete u 90 posto vremena kada dobijate rezultate. Teško je biti savršen u ishrani i držati se svega, ali isto tako to je i savršen put da prekršite vašu dijetu. Zašto onda ne ubacite junk hranu planski u vašu dijetu? Nećete izgubiti vaše rezultate ako povremeno pojedete parče pice. Ili ako pojedete parče torte na rodjendanskoj zabavi. Probavite to i krenite dalje. Budite striktni kada je vaš sledeći cheat obrok. Nećete imati rezultate ako konstantno jedete smeće od hrane. Ja lično smatram da je cheat obrok vrlo koristan za mene u smislu da šokira tijelo i pomisli kako više nije na dijeti i na taj način poveća potrošnju kalorija.

6 – Jesti tek sat vremena poslije treninga. Ako ništa, to će sigurno usporiti vaš napredak. Taj “afterburn” o kojem ljudi pričaju, kada kažu da će tijelo nakon treninga nastaviti sagorjevati masti, to se dešava bez obzira da li i šta jedete. Čak i ako jedete ugljene hidrate, ne vidim zašto mislite da ćete zaustaviti proces spaljivanja masnog tkiva, nakon treninga vaše tijelo će i dalje topiti masti. Zašto? Zato jer se za oporavak poslije treninga tijelo koristi masne naslage kao gorivo. Nije važno šta jedete (naravno ako ne jedete smeće), masti će se i dalje spaljivati. Pa zašto onda ne iskoristiti ovo udarno vrijeme za oporavak tako što ćemo pojesti proteine i ugljenje hidrate. Na taj način ćete čuvati vaš metabolizam od usporavanja.

Zaključak
Mnoge od ovih stvari o čemu sam govorio su jako jednostavne, to su stvari koje će pomoći ili odmoći u gubitku masnog tkiva. Nadam se da sam vam otvorio oči i da znate šta smijete, a šta ne raditi tokom vaše dijete. Dok god radite i držite se pravih stvari, sitnice i malo bitne stvari kao što je npr. trening na prazan stomak nisu toliko bitne.

Autor Nick Nilsson
Prevod Milan Kljajić

24. ruj 2011.

TRENING: 20 pravila za bolji izgled


1 Koristite kompleksne vježbe
Koristeći kompleksne vježbe kao što su potisci sa klupe, zgibovi, veslanja, rameni potisci, čučnjevi i nožni potisci u vašoj rutini će sigurno obezbjediti da pogodite više od jednog mišića sa maksimalnom težinom. Na taj način ćete imati bolje i učinkovitije treninge. 

2 Odmarajte 1-2 minute izmedju serija
Odmaranje izmedju serija će vam pomoći ne samo da maksimalno iskoristite vrijeme tokom treninga, već i da zadržite mišiće napumpane krvlju tokom vremena provedenog u teretani.

3 Koristite težine sa kojiima možete raditi
Budite sigurni da imate kontrolu nad tegom. Ne stavljajte toliko opterećenje da vaš trening partner mora reagovati već nakon što uradite prvo ponavljanje.

4 Koristite pravilnu formu izvodjenja
Budite sigurni da radite u pravilnoj formi ne samo zbog mogućnosti povrede već i zbog funkcionalnosti treninga. Ako stavite prevelike težine postoji mogućnost da ne pogodite ciljani mišić.

5 Broj ponavljanja
Većina osoba koristi raspon izmedju 6-12 ponavljanja. Ovo je tipični broj ponavljanja koji se koristi kada se želi dobiti na mišićnoj masi, uz koju takodje dolazi i snaga.

6 Radite povremeno mali broj ponavljanja
Probajte povremeno raditi manji broj ponavljanja u rasponu od 4-6 ili možda čak i jedno, dva ili tri ponavljanja. Ne zaboravite da morate koristiti dobru formu da bi izbjegli mogućnost povrede.

7 Radite veliki broj ponavljanja
Radeći veliki broj ponavljanja možete unaprijediti zaostale partije na tijelu. Možete uraditi dvije do tri serije na kraju vježbe. Idite do 20, 30 pa čak i 50 ponavljanja.

8 Trenirajte češće
Svake četiri sedmice trenirajte svaki dio tijela dva puta sedmično umjesto jedanput. Možda ćete morati malo smanjiti volumen treninga, ali ta promjena će biti dobrodošla.

9 Trenirajte rijedje
Isto važi i za one koji treniraju cijelo tijelo dva puta sedmično. Vratite se na to da radite jedan dio tijela jednom sedmično i povećajte volumen treninga.

10 Radite “drop setove” za tvrdoglave dijelove tjela
Probajte raditi spuštajuće serije za tvrdokorne dijelove tijela. Ponekad je potrebna jaka stimulacija na odredjeni mišić da bi se isti podstakao na rast. Koristite ove tehnike na zadnjih par serija pokreta. Krenite seriju sa težinom koju koristite uobičajeno i kada dodjete do otkaza onda uzmite manju težinu i uradite još koje ponavljanje.

11 Koristite antagonističke superserije
Ovo je stara tehnika koju je Arnold često koristio. Superserije prsa sa ledjima, bicepsa sa tricepsom, kvadricepsa sa zadnjom ložom. Na primjer, uradite bench press, odmah zatim bez odmora odradite zgibove. Radite ovako dok ne odradite sve serije. Nećete sačuvati samo vrijeme već ćete imati i nevjerovatnu pumpu u mišićima.

12 Jednom mjesečno radite negativna ponavljanja
Iskoristite korist od ove tehnike koristeći siguran, ali i efektivan trening na kojem ćete raditi negativna ponavljanja. Vaš trening partner će vam pomoći da dignete težinu koju inače ne možete dići ni jednom i na vama je da se oduprete koliko možete u toku negativne faze (spuštanja tega). Za ovakvu tehniku morate imati partnera. Ako ga nemate možete raditi negativne serije sa vjezbama gdje ste sigurni da se nećete povrijediti (masšina za ramene potiske, nožni potisak sa jednom nogom i sl).

13 Odmorite/pauzirajte za velike težine
Ova tehnika je odlična stvar za vježbe kao sto su potisak sa klupe (pod svim uglovima), nožni potisak, rameni potisak i biceps pregib. Stavite malo veće težne nego inače. Odradite 2 do 4 ponavljanja i pauzirajte 5-15 sekundi. Odradite još 2 do 4 ponavljanja i opet pauzirajte kratko. Odradite ovo još jednom i gotovi ste. Jedna ili dve serije su sve što trebate. Smit mašina moze biti vaš najbolji prijatelj kada radite ovako nešto. 

14 Koristite forsirana ponavljanja ponekad
Dobra stvar je koristiti forsirana ponavljanja, pogotovo kada završavate seriju, ali pokušajte da ne radite bezbroj forsiranih ponavljanja na svakoj seriji. Radite sa težinom sa kojom možete držati pravilnu formu, a kada više ne možete onda neka vam partner pomogne narednih par ponavljanja.

15 Predjite preko slabih tačaka radeći superserije
Superserija je kada radite dvije serije jednu za drugom sa različitim vježbama, ali za isti dio tjela.Ovo je jako brutalan način da “razbudite” vaša mišicna vlakna da bi reagovala i počela rasti.

16 Koristite rijedje ovakve tehnike
Posljednja stvar koju želite uraditi sebi je da se pretrenirate. Koristite ove tehnike jednom sedmično i svake sedmice za drugi dio tjela.

17 Pijte dosta vode
Pijte dosta tečnosti dok trenirate. Tokom treninga se izgubi velika količina tečnosti i ona se mora nadoknaditi ako želite da izgledate bolje.

18 Ograničite vrijeme u treningu
Postoje dani kada se osjećate kao da vas teretana drži u šaci. Probajte da stavite cijeli trening u sat vremena, to će vam skratiti vrijeme u teretani i istovremeno povećati produktivnost treninga.

19 Jednostavnost
Ako ste se pronašli da radite svaku moguću tehniku na koju ste naišli, zaustavite se i vratite osnovama radeći jednostavne kompleksne vježbe narednih nekoliko sedmica.

20 Odmorite se
Nešto što svakome treba je zasluženi mali odmor od teretane kako bi opet napunili “baterije”. Nakon što odmorite nekoliko dana bićete spremni da se vratite jači, bolji i da pomjerite svoje granice.

Autor Brad Borland 
Prevod Milan Kljajić

www.amino.ba - #1 protein shop u BiH








23. ruj 2011.

SUPLEMENTACIJA: 20 pravila za bolji izgled


1 Whey protein za dobro jutro
Odmah po ustajanju popijte proteinski šejk oko 30-ak minuta prije čvrstog obroka. Ovo će zaustaviti katabolizam i nahraniti misiće koji su željni proteina nakon noći. 20 do 30 grama whey proteina će biti dovoljno do prvog čvrstog obroka da spriječi katabolizam.

2 Whey protein prije treninga
Dobra je ideja popiti 20 do 30 grama brzodjelujućeg whey proteina 30 (ili prije) minuta prije treninga. Na taj način potpomažemo  obnovu mišića tokom napornog treninga jer je krv snabdjevena aminokiselinama koje izgrađuju mišićnu masu.

3 Whey protein poslije treninga
Da bi uspješno izvršili oporavak mišića nakon napornog treninga potrebno je uzeti 30-50 grama whey proteina najkasnije pola sata poslije treninga. Whey protein će osigurati gladnim mišićima potreban oporavak.

4 Prosti šećeri poslije treninga
Ovo je jedna od nekoliko stvari koju bi trebali raditi poslije svakog treninga. Dekstroza, maltodekstrin, voćni sok ili specijalni dodatak ishrani kao sto je vitargo su odličan izbor. Podizanje sećera u krvi će pomoći boljem oporavku.

5 Kazein poslije treninga
Ako imate dovoljno novaca dodavanje 10-20 grama kazeina vašem šejku poslije treninga može biti dobra ideja. Više istraživanja je potvrdilo prednost sporo probavljivog proteina (kazeina) u vezi oporavka mišićnog tkiva.

6 Kazein prije spavanja
Drugo dobro vrijeme za konzumiranje kazeina je prije odlaska u krevet. Budući da ćete spavati narednih 8 sati kazein je savršen izbor budući da sadrži sporo opuštajući protein.

7 Kreatin prije treninga
Danas svako zna prednosti koje kreatin posjeduje. On zasićuje mišiće tekućinom i na taj način pomaže sintezu proteina, sto pomaže oporavku izmedju serija i vježbi. Konzumirati 3-5 grama kreatina prije treninga sa šejkom.

8 Kreatin poslije treninga
Opet, odlično vrijeme za prehranu mišića je u roku oko 30 minuta poslije treninga, pa i prije. Konzumirajte 3-5 grama kreatina u svom šejku poslije treninga.

9 Glutamin
Kao jedna od najzastupljenijih aminokiselina u mišićnim stanicama, glutamin pomaže u oporavku jačanjem imunološkog sastava. 10 grama prije i poslije treninga će pomoći u procesu oporavka.


10 Karnitin
Karnitin pomaže transport masti u mitohondrije mišićnih celija gdje se one iskorištavaju kao gorivo. Probajte sa jednim gramom ujutru, prije treninga, poslije treninga, i prije spavanja opet.

11 ZMA tokom noći
Kombinacija cinka, magnezijuma i vitamina B je pokazala povećanje IGF-1 i nivoa testosterona. 30 do 60 minuta prije spavanja uzeti 30 mg cinka, 450 mg magnezijuma i oko 10 grama vitamina B.

12 Vitamin C
Uz svu zbrku oko dodataka ishrani ne smijete zaboraviti osnove. Vitamin C je snažan dodatak koji se ne može osjetiti da “radi”. Radi tako da ojačava imuni sistem tako da bude jači svaki put. Uzmite oko 500 mg uz obrok poslije treninga.

13 Vitamin E
Vitamin E ima sposobnost da smanji oštećenje mišićnih ćelija i pomaže u procesu oporavka. Ovaj antioksidant je takodje važan za kožu, nokte, kosu i zdravlje. Uzimajte oko 200-400 UI u obroku poslije treninga.

14 BCAA
BCAA su napravljene od leucina, izoleucina i valina koji se koriste kao gorivo tokom napornih treninga i tako spriečava da se troše teško stečeni mišići. Tokom drugog djela dana BCAA stimulira sintezu proteina i odbija kortizol, katabolički hormon koji može “pojesti” teško stečen mišić. Konzumirajte 5 do 10 grama nakon budjenja i prije i poslije treninga.

15 Arginin
Konvertovan se u dušikov oksid (NO) u tijelu arginin je snažan dodatak ishrani sa nizom pogodnosti, uključujuci bolju cirkulaciju krvi sto omogućuje hranjivim tvarima i hormonima da odrade svoj posao. Konzumirajte 2-3 grama nakon budjenja, prije treninga i 30-60 minuta prije spavanja.

16 Dajte šansu zelenom čaju

Zeleni čaj može spriječiti enzim koji razgradjuje norepinefrin što rezultira visokim nivoima metaboličkih hormona i veću potrošnju uskladištenih masti. U kombinaciji sa kofeinom, ekstrakt zelenog čaja je jedan snažan i široko korišten prirodni dodatak ishrani pun antioksidanata. Šoljica ili više tri puta dnevno prije obroka može pomoći u oporavku i sagorjeti višak masti.

17 Konzumirajte jedan po jedan suplement
Konuzmirajte jedan dodatak u periodu 4-6 sedmica i zapisujte i pratite svoje rezultate. Sa vremenom ćete znati koji suplement je dobar za vas i vaše ciljeve.

18 Nisu svi suplementi za svakoga
Nemojte se iznenaditi ako odredjeni dodatak radi vašeg prijatelja, a vas ne. Svaka osoba ima drugačiji metabolizam pa budite strpljivi u pronalaženju suplementa koji je djelotvoran.

19 Dajte dodacima vremena dok prorade
Kao sto je rečeno, dajte odredjenim dodacima ishrani vremena dok ne počnu djelovati. Nestrpljivost vas neće koštati samo vremena, već i novca.

20 Potražite najbolju ponudu u okruženju
Posjetite www.amino.ba za veliki izbor vaših omiljenih dodataka ishrani.

Autor Brad Borland, MA, CSCS
Prevod Milan Kljajić