7. stu 2011.

Matt Karstetter: 5 savjeta pomoću kojih ćete uočiti razliku

1. Maksimalan rast

Jedite svaka dva sata, oko 50 grama ugljenih hidrata i 50 grama proteina. Ako je potrebno nosite sat sa sobom i podesite tajmer na svaka dva sata. Neka poslednji obrok u toku dana bude proteinski šejk (50 posto whey, 50 posto kazein). Ovo će hraniti vaše tijelo tokom noći.


2. Alternativni izvori proteina i ugljenih hidrata

Mijenjajte izvore proteina i ugljenih hidrata svaki obrok. 

Primjer:

Obrok 1: Piletina i riža
Obrok 2: Meso i slatki krompir
Obrok 3: Ćuretina i bjeli krompir

Možete da ponovite isti obrok više puta tokom dana, ali ne jedite jedan te isti obrok stalno.

3. Trenirajte kontrolisano

Trenirajte kontrolisano – kontrolišite i izolujte odredjeni dio tjela, pazite na pozitivni i negativni dio ponavljanja i fokusirajte se da radite u pravilnoj formi.

Tempo tokom ponavljanja treba da bude isti kada dižete i spuštate teret. Usporite malo tokom negativnog dijela ponavljanja da dobijete dodatnu stimulaciju mišića.

4. Kontrakcija

Napravite pauzu i zaustavite se na dnu i vrhu svakog pokreta. Smanjite težinu ako je potrebno da bi dobili adekvatnu kontrakciju tokom ponavljanja da bi mogli raditi u punom opsegu i pravilnoj formi.

5. Voda


Voda igra ulogu u skoro svakoj tjelesnoj funkciji. Količina konzumacije zavisi od osobe, suplementacije, ishrane, načina života itd. 7-8 litara vode dnevno je dobra doza za sve osobe koje provode dosta vremena u teretani. Boja mokraće je dobar pokazatelj da procjenimo hidrataciju organizma, koliko god to čudno zvučalo. Kada vam je urin čist i bezbojan to je dobar pokazatelj da je organizam hidriran. Multivitamini mogu uticati na boju mokraće i to je potpuno normalnoo, tako da trebate biti svjesni ovoga kada analizirate svoj nivo hidratacije.

Za Amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar