12. ožu 2012.

AMINOKISELINE ZA POČETNIKE

 
Aminokiseline se mogu naći u mnogo hrane koju konzumirate. Upoznavajući činjenicu koliko su korisne za vaš organizam poželećete da ustanete i odete u najbližu prodavnicu suplemenata što je prije moguće. U ovom članku ćete naučiti šta su aminokiseline,šta one rade vašem tijelu, i koje su po mom mišljenju najbolje aminokiseline za kvalitetnu figuru.

Aminokiselne su gradivni blokovi proteina. Kada jedete hranu koja je bogata proteinima vaše tijelo vari protein u pojedine aminokiseline i aminokiseline kratkih veza koje su dovoljno malene da mogu otići u krvotok. Primarmna funkcija aminokiselina je da popravi i izgradi mišićno tkivo, ali prednosti idu dalje od toga. Ove stvari proizvode hemikalije koje dozvoljavaju našem mozgu da funkcioniše na najvišem mogućem nivou.

Sada kada ste saznali šta su aminokiseline i šta one rade vašem organizmu vrijeme je da naučite razliku izmedju esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina. Esencijalne aminokiseline tijelo ne može proizvesti. Možete ih dobiti samo ako jedete hranu bogatu proteinima ili da kombinujete više vrsta povrća budući da nijedno povrće ne sadrži poptun spektar aminokiselina. U devet esencijalnih aminokiselina spadaju histidin, isoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, triptofan i valin. Trinaest neesencijalnih aminokiselina su alanin, arginin, aspartična kiselina, cistein, cistin, glutaminska kiselina, glutamin, glicin, hidroksiprolin, prolin, serin i tirosin.

Najkorisniji i najbolji suplement u bilo kojem bodibilding arsenalu su aminokiseline razgranatog lanca ili BCAA zato jer se one metabolišu u mišićima, a ne u jetri. Ostale kvalitetne aminokiseline koje se prodaju odvojeno ili u kombinaciji sa nekim drugim dodatkom su leucin, taurin i glutamin. Leucin pruža sastojke za proizvodnju ostalih komponenti u tijelu, koje se koriste za proizvodnju energije, stimulišu mozak i pomažu da osjećate svoje tijelo mnogo bolje. Suplementi na bazi taurina se mogu koristiti da bi se suprostavili efektima koji uzrokuju starenje. Efekti ljudskog starenja u kojima taurin može pomoći su problemi sa energijom, probavni i mentalni problemi kao i prevremena smrt. Glutamin je još jedan suplement koji se koristi u bodibilding i fitnes industriji zbog svoje sposobnosti održavanja mišićne mase dok se istovremeno pokušavaju zbaciti masti. Medjutim bodibilderi nisu jedini koji imaju koristi od upotrebe glutamina. Starii ljudi koji pate od traume, raka ili nedostatka imuniteta takodje mogu imati veliku korist od suplementacije glutaminom.

Objašnjanje aminokiselina u nenaučnom članku je bio jedan od mojih ciljeva prije nego što sam ovo napisao i nadam se da će bodibilderi početnici moći razumjeti ovaj članak. Zapamtite da je potrošnja previše aminokiselina gore nego da se malo troši. Nemojte misliti da zbog toga što je nešto dobro za vas treba uzimati u mnogo većim dozama nego što je preporučeno.

Autor: Zak Bašor

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Pronađite aminokiseline za sebe na našem web shop-u.

Nema komentara:

Objavi komentar