16. ožu 2012.

EVOLUCIJA MODERNOG TRENINGA

Često se čuje kako kažu da se ništa ne mijenja u bodibildingu. Dižete tegove, jedete hranu, a rast je tu kao rezultat. Iste težine i isti biftek koji koristi bilder iz 1962 će imati isti efekat na bildera koji vježba 2012. Dakle šta se zaista promjenilo u bodibildingu? Hajde da vidimo faktore koji su se strahovito promjenili u zadnjih 50 godina.

Trening

Postoje mnoge metodologije treninga koje se danas koriste što moža i nije bilo nezamislivo 1962. Pre-exhaust, superserije, down-the-rack trening i ostale tehnike su tada korištene, ali nisu imale fensi imena. Bilderi kreativno udaraju po mišićnim grupama već decenijama i jos nisu sve načine treninga probali.


Oprema

Ravni benč pres iz 1962 je isti kao i današnji ravni benč pres. Ali ostatak teretane se promjenio. Korištenje računara i ukupnog iskustva dovelo je do razvoja novih podesivih mašina koje mogu da ciljaju mišićne grupe iz bilo kojeg ugla. Pored toga danas nećete vidjeti fiksne kose klupe. Današnje klupe se mogu podesiti od 9 do 90 stepeni, a mnoge se mogu i spuštati nadole. Ovako se zamjenjuje hrpa opreme i čini teretanu prostranijom. Bacite ketle tegove i vidjećete da teretana izgleda drugačije nego prije 50 godina.


Ishrana

Današnji sportisti imaju mnogo veću dostupnost širokom spektru namirnica koje se nisu jednostavno naći godinama. Učinkovitija dostava i metoda proizvodnje čini to da ljudi u svim dijelovima svijeta imaju pristup velikom izboru. Sem toga sportisti imaju mnogo bolje shvatanje kako treba jesti u odnosu na godine prije. Konzerva tunjevine za doručak nije više obična – ona je sada odmjerena porcija proteina, ugljenih hidrata i masti. I sportisti u svim sportovima su narasli veći, brži i bolji.


Suplementacija

Protein u prahu danas ima mnogo bolji ukus nego što je imao prije 50 godina, ali to nije sve. Veliki izbor dodataka pomaže u svemu, od upale zglobova do problema povećane retencije vode, sve je dostupno. Sportisti iz 1960-ih bi voljeli da su imali pristup onome što današnji sportisti mogu kupiti u bilo kojoj radnji.


Steroidi

Unapredjenje koje je napravljeno u zadnjih 50 godina u svijetu anaboličkih steroida je nevjerovatno. Hormon rasta, insulin, IGF-1 su zamijenjeni za „šaku dianabola“ koji su koristili sportisti u prošlim godinama, a rezultati u smislu razvijanja tjelesne gradje su nesporni.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar