12. ožu 2012.

MASA ZA POČETNIKE

 
Izgradnja mišića je kvalitet koju veom amalen broj ljudi posjeduje. Ne samo da trebate trenirati kao bodibilder, već i morate jesti kao bodibilder. Ovaj članak će edukovati ljude koji su zainteresovani za izgradnju mišića na osnovu tzv „bulkinga“. Naučićete šta je „bulking“, raliku izmedju čiste i loše mase, i koje suplemente treba koristiti kada pokušavate da dobijete masu.
„Bulking“ je vrijeme kada ste primarno fokusirani na izgradnju mišića, Morate biti spremni trenirati poput životinje i jesti mnogo više kalorija nego inače. Vrlo je važno da sebi postavite ciljeve kada pokušavate uspješno dobiti na masi. Možete dobiti 100-200 gr. mišića sedmično ako ste natural, tako da treba da postavite sebi realne ciljeve tako da se ne razočarate ako ne dobijete brzo kilažu koju ste sebi zacrtali.

Vaša glavna briga kada pokušavate dobiti na msi je hrana. Čisti „bulking“ je kada se hranite čisto, pazeći da se ne umastite. Loš „bulking“ je kada se hranite sa hranom kao što je pica, kolači i ostalo što će vas učiniti težim. Jedući tako dobićete masu, ali ne onu koju želite da dobijete. Vaša ishrana se mora sastojati od standardne bodibilding ishrane koja se inače jede, samo u većim količinama. Povećajte kalorije za 300-500 na dan i na kraju sedmice pratite i prilagodite opet u odnosu na to da li dobijate ili ne masu.

Većina bildera koristi suplemente kako bi potpomogli rast mišića. Tri najčešće korištena suplementa u fazi izgradnje mišića su kreatin, whey protein i glutamin. Kreatin zadržava vodu čineći da mišić izgleda tvrdje. Whey protein je zgodan način da dobijete svoju dnevnu dozu proteina. Glutamin je aminokiselina koja može pomoći da se tjelesne masti drže na minimumu dok se radi čista masa i odlično podiže imunitet. Postoje naravno i mnogi drugi suplementi koji potpomažu rast mišića, ali za početnika ova tri su najbolji izbor.

Nemojte mješati „bulking“ sa „rezanjem“.  Rezanje je upravo suprotno od dobijanja mišića. Kada se „režete“ vi u stvari pokušavate zbaciti sa sebe višak masnoća koliko je to moguće i ne treba da mislite o dobijanju mišićne mase tada. Vrlo je teško izgubiti mast i dobiti mišiće istovremeno, tako da bodibilderi imaju dva izbora. Da se „režu“ ili da idu na „bulking“ tj. Na dobijanje mase. Šta vi birate od ponudjenog?

Autor: Zak Bašor

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

2 komentara:

  1. Koju vrstu hrane moram da jedem da bi bilo 300 500 kaloria na dan?

    What kind of food I must eat to have 300 and 500 kallories a day? mujkicmirza

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prava ishrana za masu bi trebala da bude bazirana na namirnicama kao što su pileće bijelo meso, riba, posni sir, jaja (pogotovo bjelanca) kao izvoru proteina, te ovsenim pahuljicama, riži i krompiru kao izvoru kompleksnih ugljenih hidrata, ljašnacima, bademima kao izvoru zdravih masti i naravno salatama od povrća (zelena salata, brokule, krastavci, paprika...)Proteini imaju 4 kalorije po 1 gramu, dok ugljeni hidrati i masti imaju 9 kalorija.Dakle, 20 g proteina, 20 grama UH i 10 grama masti daje već 350 kalorija...

      Izbriši