13. pro 2011.

Mršavljenje uz večeru: 6 esencijalnih stvari koje (ne) trebate raditi

Mnogi ljudi pogrešno misle da je hrana koja se koristi za mršavljenje blaga, neukusna i suva. To su isti ljudi koji su unaprijed uslovljeni da misle da će poslije jednog hamburgera morati da sedmicama jedu bezukusnu hranu. 

Ako pametno smislite tehniku za spremanje hrane možete doći do zdrave večere koja će imati odličan okus bez dodavanja masti ili kalorija. Možda se prijatno iznenadite sa novom ishranom čak i više nego prethodnom sa kojom ste unosili dodatne masnoće.

Navešćemo neke stvari koje trebate i koje ne trebate raditi tokom spremanja jela te imajte na umu da taj obrok treba da poštuje ostatak vaše prehrane. 


URADITE: tražite novije, zdravije prelive

Najveća bomba za crijeva nije ono što dodiruje tanjir, već sve ono što je nagomilano na vrhu hrane.

Dokaz A: 
Kuvani krompir može biti nizak u mastima, ali dodajte pavlaku i slaninu i dobićete tužan preokret što se tiče priče o zdravoj hrani. Dobar izbor je krompir sa salsom, niskomasnim sirom i zelenim lukom. Ova zdravija opcija sadrži mnogo manje masti, a ipak pruža mnogo okusa.

Dokaz B: 
Ako inače prelivate ćurku sosom, bolja opcija je ''chutney'' sos. Kombinacija voća i/ili povrća dodaje svjež ukus spremljenoj živini. 

NEMOJTE: Tovariti se hljebom

Izbjegavajte preveliku potrošnju hljeba tokom večere iz mnogo razloga. Prvo, eliminisaćete visoko glikemijski ugljeni hidrat koji povećava oslobadjanje insulina, hormona koji skladišti masti. Kada zgrabite parče hljeba dolazite u iskušenje da na njega namažete maslac. Kombinacija ugljenih hidrata sa mastima iz maslaca dodaje sigurno novu mast na vaše tijelo.

URADITE: koristite pileću supu, ne ulje

Jednostavan način da smanjite masti i sačuvate kalorije je da zamjenite ulje sa pilećom čorbom. Piletina je takodje odlična uz stir-fraj i može se koristiti uz mnogo sosova.

Čorba je nešto tanja od ulja, ali to nije važno u nekoliko recepata. Zbog toga što dodaje vlagu na hranu, pileća čorba je odlična ako je redovno spremate dinstanu.

Pileća supa takodje zamjenjuje maslac na pireu od krompira, smanjujući tako ukupan sadržaj masti.


NEMOJTE: Dodavati planine sira

Posebno tokom praznika, ograničite količine sira. Oduprite se iskušenju da tovarite gomile sira na obrok. 

Dodavanje više od četvrtine šolje po obroku povećava sadržaj masti i kalorija na nivo koji kvari ishranu. Ako jedete malu količinu zbog toga da se pridržavate recepta uvjerite se da je to niskomasni sir. 

Opredjelite se za niskomasni parmezan u odnosu na druge sireve da bi smanjili štetu tokom praznika. Parmezan sadrži veći procenat proteina. Obrok poliven sa malo sira će dugoročno unaprijediti teksturu i ukus.


URADITE: zamjenite mljevenu govedinu sa mljevenom ćuretinom

Ako recept zahtijeva mljevenu govedinu onda razmislite o korištenju mljevene ćuretine. Ova ukusna alternativa sadrži manje masti nego mljevena govedina i može biti direktna zamjena. Možete napraviti pljeskavice od mljevene ćuretine, ćufte ili pripremiti u tepsiji.

Ostaci će biti ćurkino srednje ime...ako ćurka ima prezime onda će se zvati ćurka ''ostaci'' Džonson. Ništa zato.

Mljevena ćuretina je malo suvlja od mljevene govedine, zbog nižeg sadržaja masti pa zato možete razmisliti o dodavanju nekoliko kašika pileće supe da povećate vlagu.


NEMOJTE: koristiti ramen rezance

Velika greška koju mnogi prave, pored prekomjerne aliteracije je zamjena redovnih rezanaca sa ramen rezancima. Ako volite sitnu teksturu tjestenine, onda je bolje da koristite ''angel hair'' rezance umjesto ramen, koji imaju visok sadržaj masti.

Tipični rezanci sadrže dosta ugljenih hidrata i kalorija, ali ramen rezanci sadrže puno kalorija, ugljenih hidrata i masti. Jedna porcija sadrži do 20 grama masti.

Pregled

Klonite se masti koliko god je to moguće. Ukoliko želite da napravite ozbiljan napredak onda zamjenite pastu sa skvoš špagetima, to pruža teksturu kao pasta,ali ipak sadrži mnogo manje kalorija. Držite se ovih savjeta šta trebate i šta ne trebate raditi i imajte ih na umu kada budete pripremali svoj sledeći obrok. Od presudnog je značaja da pogledate sastojke u obroku kao i to kako je spremljen. Nekoliko malih izmjena može poboljšati nutritivni sastav hrane bez toga da znatno utiču na ukus.

Izvor: bodybuilding.com
Autor:  Shannon Clark 
Za Amino.ba preveo: Milan Kljajić





Nema komentara:

Objavi komentar