8. pro 2011.

Jednostavan vodič za brži metabolizam

Ubrzavanje metabolizma

Tokom godina sam dobijao brojna pitanja od muškaraca i žena koji su pokušavali da izgube težinu drastičnim mjerama kako bi oblikovali tijelo kakvo žele. Takva pitanja sam dobijao i od onih koji su pokušavalii smršati gladujući mjesecima, ako ne i godinama. 

Kada drastično smanjite unos kalorija to djeluje vrlo restriktivno na tijelo i daje signal tijelu da što sporije troši masti. Vaše tijelo zatim ulazi u fazu ''izgladnjivanja'' i počinje da čuva masne naslage čineći vrlo teškim daljnji gubitak masnih naslaga. Ako nastavite sa takvim režimom izgladnjivanja tijelo počinje da troši mišiće i kako znamo da što manje mišića imamo to su nam i kalorijske potrebe manje, na kraju to sve doprinosi usporavanju metabolizma.


Dakle, da ne trošimo previše vremena na naučne činjenice ja ću vam dati nekoliko prijedloga kako da ubrzate spor metabolizam.

Prvo, kao što je rečeno naš metabolizam je nešto što zavisi i od količine mišića koju imamo, generalno što više mišića imate to znači da imate i brži metabolizam. Mišići takodje ''spaljuju'' mnogo više kalorija nego salo. Dakle, dobar prvi korak bi bio da počnete sa treningom koji uključuje vježbe sa tegovima. Intenzivan trening sa tegovima može ''spaliti'' više kalorija i očigledno je da angažuje mnogo više mišića nego što to radi kardio trening.


Jedite češće
Probajte da imate 5-6 obroka na dan, malo i često. Kada započinjem sa takmičarskom dijetom prvo što uradim u odnosu na standardnu ishranu je podjela hrane na više obroka tokom dana. Često tokom dijete jedem 7-8 puta na dan, svaka 2-3 sata u zavisnosti od plana prehrane. Nikada ne smijete sebi dozvoliti da budete gladni i obrok na svakih par sati će spriječiti glad. Imajte u vidu da ako počnete da se hranite ovako morate da imate kontrolu nad količinom obroka. Ja lično mjerim hranu koju jedem tako da ne mogu pogriješiti. Medjutim vi ne morate da budete toliko striktni, vodite se time da porcije treba da budu male.

Doručkujte 
Doručkujte!! Ovo je siguran način da ubrzate metabolizam. Uzimam dosta ugljenih hidrata u ovom obroku zajedno sa nekim izvorom proteina. To mi je najveći obrok tokom dana i taj obrok nikada ne bih preskočio.

Protein
Jedite više proteina. On doprinosi izgradnji mišića i takodje pomaže tome da se osjećate siti – onaj osjećaj što ljudi ne vole na ''dijeti'', zato što se nikad ne osjećaju da su siti. Ako ubacite protein u svaki obrok definitivno ćete se osjećati punije na duže vremena. Pored toga to takodje pomaže tijelu da se oslobodi skladištene masti koju tijelo može da iskoristi kao energiju.

Pića 
Obratite pažnju na ono šta pijete. Zapamtite da su razni djusevi, alkoholna pića i slično puni kalorija. Medjutim jutarnja kafa može pomoći u ubrzavanju vašeg metabolizma. 

Opuštanje
Pokušajte da odvojite nešto vremena da se opustite. Povećan nivo stresa dovodi i do povećanja kortizola i previše istoga može da uspori metabolizam.

Stres takodje može da poveća želju za hranom i na taj način da poželite da jedete masnu i slatku hranu.

San
Budite sigurni da adekvatno odspavate svaku noć, san pomaže našem tijelu da se oporavi i raste. Postoje teorije koje tvrde da ako ste stalno bez dovoljno sna vaša sposobnost metabolisanja ugljenih hidrata je smanjena. Vaše tijelo će takodje da se bori sa sposobnošću da funkcioniše normalno tokom dana što znači da bi moglo da se bori da spali kalorije dok pokušavate da istrajete u dijeti.

Zadnja tačka...
Ako želite da ubrzate gubljenje masnog tkiva moj najbolji savjet je da vježbate na prazan želudac prije doručka. Postoji ogroman broj istraživanja koji potvrdjuje ovaj savjet, ali ukratko, nakon budjenja zalihe glikogena (skladištene energije) su prazne, tako da umjesto da trošite zalihe glikogena vi direktno trošite skladištene masti sa tijela. Ova metoda se čini veoma efektivnom u smislu gubljenja viška kilograma, iako sam pročitao i ostale teorije koje bi se mogle takmičiti sa ovom. Medjutim, kada god se sjetim svake dijete koju sam pratio prije takmičenja uvjek sam radio vježbe niskog intenziteta prije doručka i znam sa sigurnošću da to radi za mene. 

Napisao Louise Rogers louise-rogers.co.uk 
Za Amino.ba preveo Milan Kljajić



  

Nema komentara:

Objavi komentar