27. pro 2012.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KREATINSKIM SUPLEMENTIMA

Kreatin je najprodavaniji suplement svih vremena. Nakon što se pojavio u prodavnicama 1990-ih i nakon što je svrgnuo sve ostale suplemente nakon toga, kreatin je suplement koji se najviše koristi i takodje je suplement o kojem se najviše diskutuje. Za blizu dve decenije naučnici su radili na tome da diskredituju ovaj suplement, on je daleko najproučavaniji suplement svih vremena. I nakon dve decenije naučnici su nastojali da postignu načine da naprave ovaj suplement što efektivnijim. Osim mikronizovane verzije kreatina koje je malo manja, stari dobri monohidrat je još uvijek mašina koja radi već godinama, i izgleda da će tako i nastaviti raditi. Idemo da ispitamo kreatin i šta on donosi na stol.
 

Dobre stvari

Ako želite da budete veći i jači, kreatin radi. Vaše tijelo će zadržati vodu, što znači da će vaši mišići biti veći, puniji i tvrdji. To znači da ćete izgledati i osjećati se bolje, da ćete moći podizati veće težine u teretani. Podizanje većih težina je jednako više mišića na vašem tijelu. Jedan od ciljeva steroida (kreatin nije steroid) je retencija ili zadržavanje vode, što čini kreatin idealnim u tu svrhu. Medjutim vi ćete morati konzumirati više vode da bi zadovoljili potrebe tijela.


Loše stvari

Ako ne konzumirate dovoljno vode možete osjetiti neugodne grčeve i probleme sa probavom. Ako imate nekakve probleme sa bubrezima kreatin vam može pogoršati stanje. Ako konzumirate alkohol možete postati dehidrirani veoma lako. Kreatin može biti toksičan za tijelo ako ne konzumirate dovoljno tečnosti, a zbog surovosti bodibilding načina života, posebno medju takmičarima, mi često nemam dovoljno tečnosti u organizmu. Pijte vodu, pijte vodu i opet, pijte vodu ako koristite kreatin.


Zaključak

Kreatin radi! Sve dok vam doktor ne kaže drugačije, ili sem ako vi vise volite biti mršavi i uživati u 4 čaše vina svake večeri, onda treba da date šansu kreatinu. Napunite se kreatinom (4 dana se uzimaju 4 doze po 5 mg) i krenite raditi sa tegovima. Kreatin se nalazi bna vrhu suplementata već gotovo dve decenije, preživjeo je brojne napade od strane naučnika širom svijeta te je razbucao stotine novih suplemenata koji su ga htjeli smaketi sa trona. Kreatin ne ide nigdje sa svog trona. Zašto? Zato što odlično radi svoj posao!

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar