3. pro 2012.

RAZBIJANJE NAJČEŠĆIH BODIBILDING ZABLUDA

Postoji mnogo dobrih i loših informacija kada je u pitanju bodibilding ishrana i trening. Hajde da pregledamo neke od najčešćih bodibilding zabluda.
 

Mit br. 1  -  Sa više ponavljanja ćete smršati

Udjite u bilo koju teretanu u Americi i bez sumnje ćete vidjeti osobu sa strukom od otprilike 100 cm kako koristi visok broj ponavljanja, bjesomučno radeći na mašini za biceps pregib da bi „spalio masnoće“ sa svojih ruku. To naravno nikada neće dati učinak i oni se uvijek vraćaju korak unazad. Da bi bili „odrani“ morate zbaciti masti sa cijelog svog tijela, koristeći kombinaciju kardiovaskularnih vježbi i pametnog pristupa ishrani. Sada, neki bilderi će koristiti opseg od 12-20 ponavljanja, sa ciljem da dobiju veću definiciju u rukama. Ovo je efektivno jedino kada imate već 10 posto ili manje tjelesnih masti, a već ste izgradili solidnu mišićnu osnovu.


Mit br. 2  -  Većinu vaše hrane treba da čine proteini

Iako je protein veoma važan dio bodibilding ishrane on nikada ne treba da predje preko 400 grama (1200 kalorija) tokom dana. Većina vaših kalorija treba da dodje iz ugljenih hidrata, i to iz izvora kao što su riža, pasulj i tjestenina. Možete uživati u mesu cijeli dan kako bi se oporavili od napornih treninga, ali ugljeni hidrati su ti koji će vam dati energiju za trening i funkcionisanje.


Mit br. 3  -  Ako želite da izgledate kao pro bilder onda treba i da trenirate tako

Muškarci i žene koje se nalaze na naslovnicama bodibilding magazina treniraju decenijama, sa jako preciznom ishranom i koriste anaboličke steroide da bi dostigli tu težinu i taj nivo mišićne mase. Oni su gradili tu količinu mišića vrlo sporo tokom godina i godina. Vi to ne možete uraditi preko noći i ne možete dostići taj nivo mase naturalnim putem. Poznavajući svoje granice treba da držite svoja očekivanja razumnim i da tako dobijate mišićnu masu.


Mit br. 4  -  Korištenje slobodnih težina je uvijek bolje od korištenja mašina

Iako je istina da je upotreba hammer, nautilus i drugih različitih fiksiranih mašina mnogo sigurnija za upotrebu što se tiče treniranja sa velikim težinama, ali istina je da oni uvijek treba da budu u upotrebi kao podrška teškim osnovnim pokretima. Drugim riječima, ne treba da ih batalite, treba samo da ograničite njihovu upotrebu tokom drugog dijela vašeg treninga, nakon što iscrpite vaše mišiće sa teškim osnovnim vježbama na zadovoljavajućem nivou. One su odlična stvar da završite svoj trening, ali nipošto nije dobro da ga sa njima započnete.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar