29. pro 2012.

POSTOJI LI ČAROBNA PILULA ZA MRŠAVLJENJE?

Svaki dan me pitaju da li postoji čarobna pilula. Nešto što će vam pomoći da skinete višak masti i da ga držite podalje od sebe.

Šta ako vam kažem da postoji jedna stvar, jeftina, lako dostupna, sigurna, bez nuspojava, i može biti najbolja supstanca na dijeti za gubljenje masnog tkiva ikada.
 

Koja je to misteriozna supstanca?

Koja je to misteriozna supstanca na koju ste tako dugo čekali? Pa, to čak nije ni pilula. To je dobra stara voda. Upravo tako, to je čisti h2o.

Voda je svakako i bez sumnje jedna od najpodcjenjenih i sigurno je jedna od najefektivnijih stvari za gubitak tjelesne težine, a posebno za skidanje masnog tkiva. Nema apsolutno nikakve sumnje da će vam konzumiranje pitke, čiste vode (8-12 čaša na dan) pomoći da postanete i ostanete mršavi.

Dopustite mi da razjasnim nešto, mi ovdje pričamo o totalno čistoj vodi. Ne gaziranim pićima (koja su puna šećera, ili dijetalna gazirana pića koja su puna soli i vještačkih zasladjivača), ne kafa, čaj, sok od voća, bla, bla... Ništa od ovoga se ne računa, samo čista i pitka VODA.


Zašto je voda tako dobra kada je u pitanju gubitak težine?

Evo nekoliko važnih faktora:

- Voda djeluje kao prirodni supresant apetita. To znači da ljudi koji su na dijeti i koji unose malo vode će osjećati glad u mnogo češće i mnogo ozbiljnije odnosu na one koji povećavaju svoju konzumaciju vode.

Jedan od mogućih razloga za to je jer osobe koje su na dijeti dobijaju manje vode kroz svoju ishranu, iz prostog razloga jer jedu manje hrane, tako da tijelo traži tekućinu. Ova potražnja vode od strane tijela se može smanjiti tako što ćemo konzumirati dovoljno vode.

- Konzumiranje dovoljno vode pomaže bubrezima da rade optimalno. To opet omogućuje jetri da radi punom parom i da metaboliše masti. Rezultat toga je povećan kapacitet spaljivanja masti u jetri.

Kada tijelo ne dobija dovoljne kolićine vode onda će se metabolizam ubaciti u „manju brzinu“ tj. prebaciće se u odbrambeni i zaštitni način rada da bi sačuvao to malo vode što ima. To može samo rezultirati negativnim usporavanjem tjelesnih funkcija i procesa.

(usput, tako nešto se dogadja i kada smanjite masti u ishrani, tijelo kompenzira nedostatak istih tako što čuva masne naslage koliko god je to moguće, da bi tako preživjelo. To je i razlog zašto preporučujem dobre masti u ishrani koje poboljšavaju metabolizam).

Sem gubitka masnih naslaga, konzumiranje odhovarajućih količina vode ima i druge brojne fiziološke i biološke prednosti. Održavanje blistave ii zdrave kože je primjer jedne od korisnih stvari konzumiranja dovoljno vode.


Zaključak: Konzumiranje dovoljno vode bi trebalo biti jedna od prvih koraka u bilo kojem programu skidanja suvišnih masnih naslaga sa tijela.


Autor: Doberman Dan, preuzeto sa http://www.criticalbench.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar