21. tra 2013.

5 POZNATIH NEVOLJA KADA GUBITE MASNE NASLAGE – I KAKO IH IZBJEĆI

Svako bar jednom dodje do tačke kada želi biti bez masnih naslaga na sebi. Čak i ako ste „bulker“ koji želi da uvijek bude siguran da ima oko desetak kila viška da biste mogli raditi naporne treninge, ipak dodjete do te tačke kada želite da skinete taj višak i vidite šta ste zaista uradili i kako ćete izgledati kada ste „izrezani“. Dosta ljudi skine svoj procenat masti na 8 posto i budu poprilično iznenadjeni kako„tvrdo“ izgledaju. Trebate probati to bar jednom. A ako to učinite postoji velika šansa da upadnete u neku od najčešćih zamki. Hajde da naučimo kako ih prepoznati i izbjeći.

 
Prenaglo, prebrzo

Drastične promjene u ishrani i treningu će prouzrokovati da gubite mišić. Umjesto toga treba da smanjujete kalorije, tokom svake sedmice oko 100-200 kalorija. Pored toga možete ubaciti kardio u svoj trening. Ljudsko tijelo se nevjerovatno  brzo prilagodjava promjenama, ali ne uživa baš uvijek u tome. Polako radite m 2-4sedmice kada su promjene u pitanju i vidjećete kako masnoća nestaje dok mišićna masa još uvijek ostaje na vama.


Prevelike težine

Može biti veoma korisno dizati velike težine i raditi veći broj ponavljanja. I da, pošto ste u kalorijskom deficitu vaše tijelo neće biti u mogućnosti da diže velike težine kao što dižete van sezone. Medjutim, teški i složeni pokreti su ono što je izgradilo te mišiće i zato ih ne smijete ne raditi potpuno. Za bar polovinu treninga držite se opsega ponavljanja od 6-8.


Suplementi

Da, suplementi mogu biti veoma korisni kada skidate masne naslage. Oni vam pružaju energiju,smanjuju apetit i povećavaju proces spaljivanja masnig naslaga. Medjutim oni mogu i dovesti do nekih neželjenih efekata uključujući tu i lupanje srca,mučninu, gubitak sna i anksioznost. Ciklirajte suplemente kao što suklenbuterol ili ECA* (kombinacija 25mg efedrina, 200 mg kofeina i 350 mg aspirina) da osigurate da vaše tijelo može reagovati i dalje na njih. Ne bojte se, ljeto će brzo proći i možete opet na sebe nabaciti 10ak kila viška.


Nedostatak sna

Sa svim dodatnim aktivnostima vrlo vjerovatno će vam se povećati potreba za snom. To ima smisla budući da tjerate vaše tijelo da radi više. Medjutim suprotno je uglavnom slučaj. Vrlo često osoba lišena hrane i koja koristi ECA kombinaciju da ostanebez masnih naslaga će se pronaći u tome da ne spava dovoljno. Nakon 6 sati sna ćetese probuditi. Dremka isto teško pada. Shvaćanje toga je dio procesa učenja inešto pto se mora prihvatiti. Bilo kada kada vam vaše tijelo kaže da je vrijemeza spavanje uzmite sebi slobodan dan sa posla ili teretane i nadoknadite san.Naša tijela se veoma dobra kada nam trebaju nešto reći.


Stres

Finalni faktor koji  se treba  razmotriti je količina stresa koji proizilati tokom dijete. Vi i dalje radite sve svoje normalne obaveze, škola, posao, veza i porodica. Sada ubacujete kardio, izbacujete kalorije i dodajete stimulante u vidu sagorjevača masti. Vašer tijelo ide u stanje katabolizma, u kojem mozak luči kortizol, što uzrokuje sagorjevanje mišića i tjera tijelo da skladišti salo.

* ECA kombinacija je kod nas zabranjena i smatra se dopingom. www.amino.ba NE podržava bilo kakvu upotrebu ljekova u svrhu dopinga. Tekst je informativnog karaktera, preveden u originalu.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić




Nema komentara:

Objavi komentar