13. svi 2013.

BRZA SKICA ZA UPALU MIŠIĆA

Rad sa većinom stvari u životu je težak. Trčite maraton i to je 42 kilometra bola. Isto tako radite12 sati na proizvodnoj traci, a zatim dodjete kuci sa posla i onda ste slobodni. Provedete cijelu noć učeći za ispit, a poslije toga ste slobodni i možete slaviti i opustiti se. Ali kada je vježbanje u pitanju istina je potpuno drugačija. Imate naporan trening, to je sasvim sigurno. Ali tokom tog treninga vi ne gradite mišiće. U stvari vi mišiće gradite u periodu od 48 do 96 nakon tog treninga i tada se zaista odvija pravi rast mišića. Tada je takodje veoma bitno da tokom tog perioda unosite hranu da bi narasli, a bol koju osjećate u mišićima se pogoršava.
 

Vi šepate taj dan nakon teškog treninga nogu, i tu nema sumnje, zar ne? Vi ste nesumnjivo proveli taj sat radeći 15 ili 20 serija čučnjeva, možnih potisaka, „hack“ čučnjeva,iskoraka i drugih pokreta i vježbi sa kojima ste prešli granicu bola.  Medjutim taj jedan sat boli je samo jedan početak onoga što vas tek očekuje narednih dana,i to je veoma teško objasniti nekome ko nije u svijetu dizanja tegova. DOMS(delayed onset muscle soreness) ili upala u mišićima je osjećaj koji dobijemo dan-dva nakon teškog treninga. To je vrsta sporog i laganog bola koji dostiže vrhunac 2 dana nakon treninga. To je ona krutost koju imate kad se probudite i bol koji vas progoni tokom ostatka dana. Možete postati fleksibilniji iizgubiti osjećaj boli kada se krećete tokom dana, ali čim sjednete ili legnete probudićete se sa bolom koji je još uvijek jako prisutan. Upala mišića je nagrada za trud, ali i prokletsvo sa kojim vježbač mora da nauči da prihvati  se nosi sa tim.


Istezanje prije treninga je dobra ideja, dok god se držite minimuma. Ne želite da razbijete strukturalni integritet mišićne grupe, baš kao što trebate malo zatezanja da bidigli velike težine. Nakon treninga, hrpa istezanja je odlična ideja. To pomažeu „razbijanju“ mliječne kiseline i ispiranju područja, a isto tako daje mišićima i konačno krvno zasićenje. Mnogi bilderi vjeruju da je istezanje ključno da napravite mišić većim koliko je to moguće. Proširite mišić u svimpravcima u kojima je to moguće i mišićna vlakna će dostići svoj maximum kolikoje to god moguće. I ne bi nikada smjeli istezanje raditi samo i  isključivo nakon treninga. Trebalo bi da istežete mišićnu grupu koju ste vježbali nekoliko puta narednih par dana. Minut ili dva nekoliko puta na dan će napraviti ogromnu razliku. Masiranje mišićnog područja će takodje biti od velike pomoći,tjerajući toksine koji su se izgradili nakon treninga.Ako je mjesto masaže upaljeno i bolno,  masaža će onda pomoćida se ograniče grčevi mišića koji mogu biti veoma bolni.


U smislu ishrane protein je ključan. Protein dostavlja aminokiseline u krvotok. Oni su gradivni blokovi nove mišićne mase i imperativni su dio procesa jačanja i dobijanja mase. Oni  takodje pomoći da upala manje traje. Većina vježbača uživa u brzom proteinskom šejku sa vodom u roku 5 do 10 minuta nakon treninga da bi doveli brzo aminokiseline u krvotok i tako oporavili mišićna vlakna koliko god je tomoguće brzo. Takodje bi trebalo da pijete mnogo vode da bi odstranili razne toksine iz tijela.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić




Nema komentara:

Objavi komentar