19. svi 2013.

KARDIO I BODIBILDING – ŠTA TREBA DA ZNATE

Trenirate kao bodibilder jer želite i da uzgledate kao bodibilder, zar ne? Trenirali bi kao powerlifter da su vam bitne cifre i uključivali bi samo glavne vježbe.Trenirali bi kao balerina ako bi vam bio cilj da budete najbolji čovjek u tajicama i na prstima. Vaš trening odražava vaše ciljeve. To je uvijek bilo tako za sve sportiste. Naravno neki početnici zbog neznanja treniraju kao powerlifteri iako im je cilj da dobiju mišiće, ali to je greška koja se obično brzo otkloni.


Baš kao i sa tegovima, vrsta kardio treninga koji koristite odražava vaše ciljeve u teretani. Ako ste powerlifter onda ćete raditi kardiovaskularni trening koji će držati vašu tjelesnu težinu niskom (u cilju dobijanja dizačke težine) te će vam omogućiti kondiciju sa kojom ćete imati izdržljivost odraditi nekoliko liftova u par ponavljanja. Kratki i intenzivni rafal bi trebao da oblikuje pluća,  a treba da koristite i sprinteve i druge kardio tehnike sa maksimalnim intenzitetom kako bi postali stručnjak u tom području.


Današnja rasprava će se vrtjeti oko toga koju kardiovakularnu vježbu i tehniku treba da koriste bodibilderi. Cilj će biti smanjenje tjelesnih masti, elevacija metabolizma i sveukupna sposobnost održavanja mišićne mase dok se gube tjelesne masti. Ne bi trebalo da koristite udaljenost ili brzinu ili bilo koja druga mjerila u kaošto su očitavanja na mašinama. Umjesto toga bolje je da koristite ogledalo kao mjerilo toga da li ste uspjeli postići što ste željeli ili ne. Idemo preispitati nekoliko ćinjenica kada je u pitanju bodibilding i kardiovaskularno vježbanje.


Izbor vježbe

Najučinkovitija vježba za kardio je, bićete iznenadjeni, dobro staro hodanje! Poslije toga je na redu bilo kakvo lagano kretanje, uključujuči tu eliptični trenažer, sobni bicikl, steper pa i stepenice će biti korisne za bodibildera. Hodanje ili trčanje na otvorenom može biti veoma štetno po koljena, pogotvo poslije teškog treninga nogu koji ste imali dan prije. Držite se kardiovaskularnog treninga u teretani ili kući kada god je to moguće.


Tempo

Svjetski najboljibodibilderi ne treniraju sa velikim itenzitetom kada prekidaju sa kardiom, vrhunski sportisti medjutim koriste veoma jak intenzitet. Vi spaljujete dosta mišića kada vam se noge kreću brzo tokom kardiovaskularnog treninga. Vi treba da spalite nešto kalorija, ali treba da spalite masti, a njih spaljujete laganim tempom. Od toga će najviše koristi imati bodibilderi. Držite se tempa da se krećete oko 6 km/h,  kretanje brzinom od oko 10 km/h će vas koštati teško stečenih mišića.


Trajanje

Ako ste nekada gledali DVD od nekih svjetskih vrhunskih bildera ona ste mogli primijetiti da većinanjih dodju u teretanu i lagano uključe sebi traku za trčanje na sat vremena. To im omogućuje da koriste gore pomenuti spor tempo koji je potreban da bi očuvali mišiće. Medjutim nedostatak toga je da ćete morati vježbati duže. Očekujte daćete morati potrošiti oko 45-60 minuta na vaš kardiovaskularni trening sa sporim tempom ako zaista želite da „spalite“ mast i sačuvate mišiće.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar