31. svi 2013.

INTENZITET TOKOM TRENINGA NOGU

Za mnoge vježbače trening nogu pruža izazov koji druge partije ne mogu pružiti. Mi rastemo kao rezultat toga što stimulišemo naša mišićna vlakna iznad i ispod onoga na šta su ona navikla. Naša tijela bi trebala izgledati kao rezultat izazova koji smo stavili ispred njih. Jedini način da opet mijenjamo svoj izgled tj. da izgledamo veći i jači je da tijelu postavimo novu seriju izazova.

Ako vam noge ne rastu ne treba da krivite genetiku ili bilo šta drugo. Vi jednostavno morate shvatiti da vaš trening nije dovoljno izazovan za njih. Ovdje predstavljamo nekoliko savjeta kako da natjerate noge da opet krenu u rast.


Radite jako!

Noge su naročito zahtjevna mišićna grupa koju treba napasti na nove načine kako bi ih natjerali na rast. One su na kraju krajeva navikle da nosaju vas tokom cijelog dana. One su stimulisane 10 do 16 sati svakog dana jer ih koristite tokom obavljanja svojih standardnih dnevnih obaveza. Trening sa laganim težinama za njih neće biti dovoljan, morate raditi jako! Trebalo bi da radite sa minimum 90 ili više kila bez obzira je li riječ o čučnju ili leg presu. To mora biti teže od vašeg tijela ako želite da rastete.


Predzamor

Ako su vam butine slabo područje onda predzamor može biti prava stvar za vas. Ciljajte prvo vašu prednju stranu butina (kvadriceps) sa sjedećom nožnom ekstenzijom. Odmah zatim se prebacite na neku osnovnu vježbu za izgradnju mase koja će već zapaljene kvadricepse natjerati na novi rast. Čučnjevi mogu biti najučinkovitiji, ali ako vam je balans problem možete se odlučiti za leg press ili hack leg press.


Burn-out i parcijalna ponavljanja

Kao što je već rečeno gore, balans može biti problem koji treba uzeti u obzir kada se treniraju noge do otkaza. Izaberite vježbu kao što je na primjer nožna ekstenzija i zatim kaznite svoje tijelo na način na koji to nikada nije doživjelo. Odradite standardnih 15 ponavljanja. Onda spustite težinu za oko 20 posto i odradite jos 10 ponavljanja. Smanjujte težinu dok istovremeno smanjujete i broj ponavljanja. Na kraju te serije od dve ili tri minute ćete pomjerati tek 20 posto od početne težine i to samo nekoliko centimetara ćete imati snage to pomjerati, ali uprkos tome ćete ipak rasti.


Uradite neočekivano

Ako trenutno razbijate svoje noge na treningu sa dve osnovne vježbe koje zatim prate dve izolacione vježbe onda ste vrlo vjerovatno u rangu sa ostalim vježbačima u teretani. Ali probajte da odradite trening unazad, da prvo odradite izolacione pa onda osnovne vježbe.I to je neka vrsta predzamora. Dok dodjete do čučnjeva i leg pressa osjećaj vatre u nogama (koji imate od radjenja izolacionih vježbi u punoj snazi) će sigurno biti dovoljan da isporuči novi mišićni rast.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar