4. lip 2013.

ISHRANA I TRENING ZA DJEVOJKE

To je sada i za djevojke. Teretana nije više rezervisana isključivo za muškarce. Vrijeme je da počnete da prilazite dijelu u teretani gdje se nalaze slobodne težine i gdje su bučice poredjane, baš gdje vježbaju i momci u teretani. Vaše članstvo za teretanu košta kao i njihovo i vrijeme je da počnete da koristite opremu koju i oni koriste i upoznate se sa prednostima korištenja te opreme.


Prije svega treba da odagnamo ideju da će dizanje tegova od vas napraviti od lijepe i zgodne djevojke čudovište po kojem iskaču vene. Djevojke koje ste možda vidjali u časopisima i koje imaju 90 kila na 150-160 centimetara i procenat masnog tkiva od 5 posto koriste hrpu muških hormona i-ili hormon rasta pomoću kojih mogu dostići taj nivo mišića. Nikada u ljudskoj istoriji to nije bilo moguće sve dok se nisu pojavili steroidi prije nekih sedamdesetak godina. I osim ako ne koristite oralne ili injektivne steroide tokom dugo godina nećete nikada imati akne, gubitak kose, dubok glas, povećanje klitorisa i mnoge druge nuspojave zbog kojih djevojke izbjegavaju da dižu tegove. Narašćete tako da će vaši mišići biti tonirani, sa manje masti, tvrdji, oblikovaniji, ali ćete uvijek biti žena koja ste i danas. Dizanje tegova to neće promjeniti sem ako ne krenete koristiti medicinska pomagala tokom dugog niza godina.


Trening za muškarce i trening za djevojke nije toliko različit. Muškarci su gradjeni veći i jači u smislu gradje tijela, tako da oni mogu koristiti veće težine ili imati veći hvat na vježbama kao što su potisak sa klupe, ali u smislu mehanike pokret je isti za oba pola i vježba bi trebala to da odražava. Prehrana se takodje ne razlikuje mnogo. Očigledno je da prosječan muškarac teži puno više pa samim tim i treba više kalorija nego prosječna žena samo da održava trenutnu tjelesnu težinu. Ali nivo makronutrijenata (proteini, masti i ugljeni hidrati) ostaju isti. Svi mi treba da jedemo, i naša tijelu su 90 posto identična, sem nekih očiglednih razlika.


Ciljevi ponekad budu različiti za muškarce nego što su za žene. Muškarci često žele da postanu veliki koliko je to moguće. Ovo je lijepo, ali većina žena ne želi da dobije toliko puno na veličini. Pitajte nekog muškarca koji teško nabacuje masu kako je samo lako nabaciti 20 kila na svoj tjelesni okvir. To je skoro pa nemoguće za neke ljude. Sve dok djevojke ne jedu tonu dodatnih kalorija neće biti razlike u promjeni tjelesne težine. Ako ništa drugo promjene u tjelesnom sastavu će biti minimalne kako se masti izgube i dobije se nešto malo mišića. Ne zaboravite da je mišić zapreminski teži od masti.


Nemojte se nikada bojati početnog „buma“ koji se desi kada počnete dizati tegove. To je novo prisustvo mišića, uz već postojeće masti na vama. Tokom vremena vaš metabolizamće trebati mnogo više kalorija samo da održava ove mišiće tako da ćete trebati da jedete mnogo više hrane samo da održavate već postojeću tjelesnu težinu.Suplementi djeluju isto, kako na muškarce tako i na žene. Efekti će biti isti, baš kao i rezultati. Trenirajte kao muškarac, ali i dalje ćete izgledati kao žena.


Zapamtite to za dugoročno, svi mi ćemo završiti tako da nećemo biti ugodni oku. Put do kojeg dodjete do toga je samo na vama i vaš lični izbor. Korištenje tegova će vam pomoći da izgledate bolje, da se osjećate bolje, da bolje radite stvari generalno. Zanemarite glupe stereotipe oko toga šta se dešava djevojkama koje dižu tegove. Prava istina je da one postaju jače i mnogo seksipilnije, a to možete bi i vi.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar