27. sij 2012.

7 MITOVA O TRBUŠNJACIMA

Mnoge osobe će vam potvrditi da su trbušnjaci najtraženiji mišići na bilo čijem tijelu. Ali šta je realnost kada je u pitanju rad na trbušnim mišićima? Odlučili smo da napišemo kojih je to sedam najčešćih mitova o trbušnjacima. Nadamo se da će vam ovo pomoći u slučaju da dobijate pogrešne informacije.

1. Ako uradim na stotine trbušnjaka imaću iscrtane kockice

Možete raditi i 200 trbušnjaka u minuti i ne imati vidljive pločice. To je zato jer vježba ne definiše mišić. Samo ih čini istaknutijim onda kada smaknete mast preko njih. Kuhinja je mjesto gdje trebate biti da bi dobili vidljive pločice.


2. Trbušnjaci su loši za donji dio ledja

Ne nužno. Koliko mogu biti loši za ledja? Radimo ih svaki put kada ustajemo iz kreveta. Ko kaže da se moraju dodirnuti koljena sa laktovima da bi trbušnjaci bili efektivna vježba? Zašto ne dodjete do polovine, a zatim se vratite. Ovo stvara konstantnu tenziju na trbušnjake. I zato kažem: „ako ih izvodite pravilno, bezbjedni su“.  Suština: jedini razlog zašto ih ne preporučujem je jer je forma jako loša, možete raditi površne trbušnjake koji ne opterećuju ledja i dobiti iste rezultate.


3. Mogu da se tovim u obrocima jer sve spalim tokom treninga

Možete dodati i koji slatkiš više. Većina ljudi ne trenira dovoljno dugo da spali kalorije koje unesu. Nesagoreni višak će najvjerovatnije postati skladištena mast. Možete se boriti protiv ovoga problea tako što ćete vježbati na prazan stomak. Ovakav pristup omogućava tijelu da spali sopstvene masti kao gorivo pošto ugljeni hidrati nisu dostupni.


4. Ako koristim tegove dok radim trbušnjake moji trbušnjaci će se bolje vidjeti

Ne gubite vrijeme na ovakve stvari! Težine ne obezbjedjuju dodatne benefite za trbušnjake. Trbušnjaci se neće nikada isturiti kao npr. prsni mišići ili mišići nogu. Trbušnjaci jedva dobijaju na veličini kada ih radite. Da bi se bolje vidjeli trbušnjaci morate da ih izvajate. Vajanje trbušnjaka se radi tako što se pristupi kvalitetnoj ishrani, a ne većim težinama.


5. Idem na striktnu dijetu da bih dobio vidljive trbušnjake

Ne! Kroz jednostavne izmjene u ishrani možete pretvoriti trbušnjake u umjetničko djelo. Koristim uvijek moj jednostavni, ali visoko efektivan program dijete. Izbacim natrijum, smanjim kalorije, unosim manje zasićenih masti, unosim dovoljno proteina, pijem dosta vode i vježbam.Postoje i načini da uživate u onome što jedete koristeći ove uzmjene. Ne morate da budete striktno na dijeti. Dovoljno je da znate da jedete odredjenu hranu, na vama je da budete kreativni. I to radi što je najvažnije.


6. Sagorjevači masti će mi pomoći da spalim višak oko trbušnjaka

Naravno da je bolje kupiti sagorjevač nego dve čokoladice. Iako mogu biti efektivni, sagorjevači masti ne ciljaju odredjene dijelove tijela. Mast se spaljuje na cijelom tijelu. I da dodam, najbolji „sagorjevač“ je hrana koju jedemo, sve je u ishrani ako želite da se riješite viška masnoća sa sebe.


7. Moram trenirati trbušnjake satima da bi bili definisani

Apsolutno ne! Dug trening ne obezbjedjuje dodatnu korist za trbušne mišiće. Na kraju postoji mogućnost da postanu još manji zbog pretreniranosti. Trening trbušnjaka ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta. Zapamtite, manje je bolje!

Autor: Džastin Leonard

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar